nejlepší houbová kuchařka

Kuskus s houbami – Jednoduchý kotrč kadeřavý recept

243

Kuskus s houbami je výtečné a rychlé jídlo, které skvěle kombinuje jemnou texturu kuskusu s bohatou chutí lesních hub. V tomto receptu využijete kotrč kadeřavý, méně známou, ale velice chutnou houbu, která díky své jemné, oříškové chuti a zajímavé textuře dokonale doplní nadýchaný kuskus. Tento recept je ideální pro ty, kteří hledají snadný a rychlý způsob, jak připravit výživné a chutné jídlo, a zároveň chtějí vyzkoušet něco nového a neobvyklého.

Kde a kdy se dá najít chutný kotrč kadeřavý?

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) běžně dorůstá šířky až 30 cm, někdy i více. Z kulinářského hlediska však není výhodné sbírat větší plodnice, protože dužnina kotrče je u nich již značně tuhá. Tato kulovitá houba svým vzhledem připomíná květák nebo mořskou houbu. S věkem její původně světlá krémová barva postupně tmavne do světle hnědé. V mládí je dužnina křehká, příjemně voní a má výbornou chuť.

Kotrč vyrůstá od července do listopadu a roste vždy v těsné blízkosti borovic. Pokud chcete kotrč najít nemusíte chodit jen do čistě borových lesů, hojně vyrůstá i v lesích smíšených.

Nejlepší recepty z kotrče kadeřavého najdete v mé kuchařce!

Kotrč je skutečně výtečná houba, která nabízí v kuchyni mnoho možností využití. Nejčastěji se z ní připravuje falešná dršťková polévka nebo smetanová omáčka. Já jsem ale vytvořila řadu dalších receptů, které si určitě zamilujete. Určitě vyzkoušejte ďábelskou směs z kotrče na topinky, lahodný salát z kotrče nebo domácí šunkofleky s mladým kotrčem kadeřavým. Nezapomeňte ani na kotrč v pivním těstíčku.

kotrč kadeřavý recepty
kotrč kadeřavý recepty

Pokud chcete mít ty nejlepší recepty z kotrče kadeřavého vždy po ruce, pořiďte si mou bestsellerovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni. Kniha vám nabídne 107 receptů z 36 druhů hub a naučí vás houbařit po celý rok.

Kuskus s houbami – Lehké a velmi chutné jídlo s kotrčem

Kotrč kadeřavý ve spojení s nadýchaným kuskusem.
Porce 2
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 25 minut

Ingredience

  • 2 hrsti kotrče kadeřavého
  • 140 g kuskusu
  • 1 hrst na kostičky nakrájené slaniny
  • 2 hrsti oloupané, na kostičky nakrájené cukety
  • 0,5 bílé cibule
  • 2 lžíce másla
  • dle potřeby hovězí vývar (nebo vodu)
  • 1 lžičku olivového oleje
  • dle chuti sůl, pepř, bazalka

Instrukce

  • Kotrč očistěte a natrhejte na malé kousky. Cibuli nakrájejte na jemno.
  • Připravte si dvě porce kuskusu. Kuskus nasypte do hrnce a zalijte vařícím vývarem nebo vodou tak, aby byla tekutina 1 cm nad kuskusem. Přidejte sůl dle chuti a lžičku olivového oleje, promíchejte, přikryjte pokličkou, nechte dojít v páře stranou.
  • Do pánve dejte lžíci másla a orestujte na něm cibuli, cuketu a slaninu do lehce zlatava, poté je přendejte do misky stranou.
  • Do pánve dejte opět lžíci másla a kotrč. Dle chuti osolte a opepřete. Po 5 minutách restování, přilijte 30 ml vývaru a nechte ho vydusit. Poté dejte kotrč stranou vychladnout.
  • Kuskus smíchejte se slaninou, cuketou, cibulí a kotrčem.
  • Servírujte zdobené čerstvou bazalkou.

Video

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: kotrč kadeřavý, kotrč kadeřavý recept, kotrč recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close