Jerky, původně sušené maso, je populární pochoutka, kterou lze připravit i z jiných surovin, jako jsou houby. Jednou z nejzajímavějších možností je použití houby ryzce syrovinky. Tato houba, známá svým výrazným a jemně oříškovým aroma, je ideální surovinou pro výrobu chutného a zdravého jerky.
Co je ryzec syrovinka?
Ryzec syrovinka (Lactarius volemus) je jedlá houba, která se vyznačuje oranžověhnědým kloboukem a charakteristickým bílým a velmi aromatickým mlékem, které z ryzce při poranění vytéká. Syrovinka je oblíbená a na Šumavě velmi hojná houba. Její velkou výhodou je to, že se dá jíst zcela syrová a proto jsem se rozhodla, že z ní vytvořím houbové jerky.
Proč zkusit jerky z hub?
Sušené houby, jako jerky, jsou nejen chutné, ale také zdravé a bohaté na živiny. Navíc je to skvělý způsob, jak zpracovat houby zase trochu jiným způsobem. Jerky z ryzce syrovinky mají jedinečnou chuť, která je velmi podmanivá, což potěší každého milovníka houbařských specialit.
Houbová kuchařka spojená s atlasem hub – naučí vás vařit i celoročně houbařit!
Chcete si rozšířit seznam sbíraných hub a nevařit jen houbovou kulajdu a omáčku? Pak vás nadchne má houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni. Tato kniha je svým konceptem velmi ojedinělá, naučí vás vařit 107 receptů z 36 druhů výtečných, jedlých hub, které najdete v lesa od jara až do zimy. Ano, čtete správně, houbařit se dá po celý rok a já vás to skrze svou knihu velmi snadno naučím!
Všechny mé recepty a rady, jak celoročně houbařit najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, která je dostupná pouze na mém oficiálním eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Houbové jerky z ryzce syrovinky recept
Ingredience
- 5 středně velkých ryzců syrovinek
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce světlé sojové omáčky
- 0,5 lžíce tmavé sojové omáčky
Instrukce
- Ryzce syrovinky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Já polovinu množství ryzců neochucovala a druhu polovinu ano. Obě verze jsou dobré.
- Nakrájené přírodní, neochucené syrovinky vyložte do sušičky.
- Druhou část v míse promíchejte se sojovými omáčkami a chilli omáčkou a poté vyskládejte do sušičky.
- Sušte na 50-55 stupňů Celsia do gumové konzistence. Já sušila po dobu 5 hodin.
- Houbové jerky uskladněte v uzavíratelné nádobě a uchovejte v temnu. Maximální dobu trvanlivosti nemám vyzkoušenou, u nás se jerky sní do týdne. Je to naše oblíbená chuťovka k pivu nebo vínu. 🙂