Jak už jste jistě z mých receptů poznali, miluji rychlé vaření, které mi neušpiní moc nádobí, nezabere moc času a výsledek zaujme oko a oslní jazyk. A právě všechny tyto vlastnosti má i tento recept s liškou nálevkovitou.
Liška nálevkovitá není zas až tolik známá houba, ale na podzim, přesněji od srpna až po první prosincové mrazíky, je jí v lese plno a byla by tak škoda tato nadílku nesbírat. Najdete ji ve smrkových a borových lesích – v mechu a starších pařezů.
Liška nálevkovitá recept
Jde o čínskou techniku smažení, kdy ve velmi rozpáleném woku (hluboké pánvi) restujete maso, zeleninu na malém množství oleje. Takto připravené suroviny jsou opečené, ale křupavé na skus. Rychlost je při této technice zásadní, a tak je třeba mít všechnu zeleninu, maso pečlivě předem nakrájené na velmi tenké plátky, kousky a pak už jen podle tvrdosti přidávat do woku. Rozumějte brokolice vyžaduje delší čas smažení než kupříkladu pórek.
Liška nálevkovitá recept – Houbové stir-fry s liškou nálevkovitou
Ingredience
- 2 hrsti lišky nálevkovité
- 0.5 červené papriky
- 1 hrst pórku
- 1 hrst brokolice
- 130 ml vody
- 1 střední mrkev
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu na zahuštění
- dle potřeby slunečnicový olej
- na posypání chilli vločky, sezamová semínka
Instrukce
- Smíchejte vodu, sójovou omáčku, rybí omáčku, rýžový ocet, chilli omáčku, kukuřičný škrob.
- Zeleninu si očistěte a nakrájejte na co nejmenší a nejtenčí plátky.
- Připravte si 2 hrsti lišek nálevkovitých.
- Hlubší pánev si rozpalte a začněte postupně od nejtvrdší zeleniny rychle opékat. V tomto receptu začínám s brokolicí, která je nejtvrdší. Pak paprika, pórek a mrkev, která je nakrájená na velmi tenké proužky. Přidávám cca po minutě a půl smažení. Slunečnicový olej přilévat dle potřeby, zelenina v něm nesmí plavat, ale také nesmí se připalovat.
- Zeleninu odhrňte stranou a nakonec přidejte lišky nálevkovité a nechte asi 2 minuty smažit.
- Houby se zeleninou promíchejte a přilijte směs omáček. Nechte slabou minutku provařit a zhoustnout.
- Houbovou směs s liškou nálevkovitou servírujte ihned s vařenou rýží (ideálně jasmínovou). Posypte chilli vločkami, tmavým a světlým sezamem.