Pokud hledáte netradiční a lahodný způsob, jak si zpestřit svůj jídelníček, vyzkoušejte řízek z muchomůrky růžovky. Tato houba, známá také jako růžovka nebo masák, je oblíbená pro svou jedinečnou chuť a všestranné využití v kuchyni. V mém receptu vám ukážu, jak připravit křupavé a šťavnaté houbové řízky, které si zamiluje celá rodina.
Růžovka roste v listnatých i jehličnatým typech lesa od léta až do podzimu. Je to velmi chutná houba, která je i dobře rozpoznatelná. pro bezpečný sběr růžovky je třeba si hlídat její růžovějící dužninu, podélně rýhovaný prsten pod kloboukem a hlízově rozšířenou spodní část nohy, kde nesmí být žádná pochva (kalich smrti).
Růžovce se přezdívá také masák pro její chuť podobnou masu. Vyniká v omáčkách, polévkách, pomazánkách i na másle.
Pro další inspiraci nejen s růžovkou, ale i s dalšími druhy hub, doporučuji nahlédnout do mé houbové kuchařky Šumavská houbička v kuchyni, která obsahuje 107 houbových receptů z 36 druhů hub, které lze v lese najít od jara do zimy. Má kniha vás provede světem houbových delikates a naučí vás sbírat houby po celý rok a připravovat z nich pokrmy, které ohromí svou chutí i jednoduchostí.
Knihu si můžete zakoupit na www.sumavskahoubicka.cz
Navíc, pokud se chcete naučit, jak správně houbařit a rozpoznávat různé druhy hub, nezapomeňte se podívat na můj praktický naučný houbový kanál na YouTube Šumavská houbička. Najdete tam tipy a rady, jak houbařit celoročně, a podrobné návody na rozpoznání jednotlivých druhů hub včetně muchomůrky růžovky. Připojte se k houbové komunitě Šumavská houbička a objevte kouzlo celoročního sběru hub.
Muchomůrka růžovka jako řízek
Ingredience
- 10 ks muchomůrek růžovek nebo-li masáků
- 100 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- 100 ml mléka
- dle chuti sůl, drcený kmín
- dle potřeby tuk na smažení (olej, sádlo nebo přepuštěné máslo)
Instrukce
- Růžovky očistěte a oloupejte jim pokožku klobouku. Menší kusy přepulte na půl, větší na čtvrtky.
- Růžovky solte a okmínujte. Poté obalte v mouce, ve vajíčku s mlékem a nakonec ve strouhance.
- Smažte do zlatova z obou stran.
- Houbové řízky nechte okapat na papírové utěrce.
- Jako přílohu můžete udělat vlastní ochucenou majolku (do třech lžic majolky přidejte dle chuti hrubozrnnou hořčici, sůl, pepř, citronovou šťávu, nakrájenou pažitku a promíchejte).
- K houbovým řízkům se rovněž hodí pečivo, vařené brambory nebo třeba hranolky.