Houbovou pomazánka je jídlo, které jsem měla v hlavě už dlouho, ale stále nějak nebyla ta správná houbička, která by mi do mého receptu sedla. Pak jsem ovšem objevila jemnou, delikátní, voňavou Penízovku smrkovou! Vyzkoušejte a budete okouzleni stejně tak jako já.
Receptů na houbovou pomazánku je poměrně dost, ale všechny mě osobně lehce odrazovaly už svým vzhledem. Dala jsem si tak za cíl vytvořit pomazánku, která bude nejen chutnat, ale i lákat k nakousnutí. A dle reakcí mého okolí se mi to povedlo na 100%. Tak tady máte ten zázrak, který je nejlepší servírovat, jak jinak, na křupavou topinku.
Vyzkoušejte také! Jarní houbová topinka s Penízovkou smrkovou (Strobilurus esculentus)
Houbová pomazánka s Penízovkou smrkovou
Ingredience
- 2 hrsti Penízovky smrkové
- 1 krajíc chleba
- 1 plátek slaniny
- 1-2 stonky zeleného chřestu
- 1/2 ks červené cibule
- 1 balení krémové lučiny
- 1 lžička másla
- dle chuti čerstvá petržel
- koření sůl, pepř
Instrukce
- Penízovku smrkovou omyjeme, u starších plodnic odřízneme nožičky.
- Slaninu nakrájíme na jemno, cibuli na slabé plátky. U chřestu odlomíme tuhé části a zbytek překrojíme vejpůl.
- Rozehřejme si máslo a na něm osmažíme chřest, trvá to asi čtyři minuty. Poté jej dáme stranou.
- Do pánve přidáme slaninu a cibuli, smažíme do zlatova. Poté opět dáme stranou.
- Na tuku ze slaniny osmažíme penízovku smrkovou, cca čtyři až pět minut, poté zasypeme pokrájenou petrželí a ochutíme solí, pepřem. Opět přendáme do mističky stranou.
- Na výpeku ze slaniny a hub si osmahnem křupavou topinku.
- Mezitím si smícháme orestované houby s lučinou.
- Topinku pomažeme houbovou pomazánkou, zasypeme slaninou s cibulkou a navrch dáme chřest.