nejlepší houbová kuchařka

Nejlepší recepty z hlívy. Hlíva královská recepty na jednom místě

77

Máte chuť na recepty z hlívy, ale nevíte, jaký vybrat? Nakoukněte do seznamu těch nejlepších receptů z hlívy. Jednoduché postupy a výborné výsledky!

Hlíva královská je jednou z těch surovin, které si snadno oblíbíte. Má pevnou strukturu, jemně oříškovou chuť a skvěle se hodí do celé řady pokrmů. Díky své univerzálnosti ji můžete použít jako náhradu masa v rostlinných receptech nebo ji kombinovat s masem pro bohatší chuťový zážitek. Ať už ji restujete, pečete nebo grilujete, vždy si zachovává skvělou konzistenci a chuť.

Hlíva královská recepty – Nejlepší recepty z hlívy

Jedním z nejlepších způsobů, jak si hlívu vychutnat, je připravit si bagetu s trhaným houbovým masem. Díky správné úpravě získává hlíva konzistenci podobnou trhanému vepřovému nebo kuřecímu masu.

Pokud máte raději vydatnější pokrmy, zkuste zapečené brambory s hlívou královskou, kde se smetana, sýr a houby spojují do lahodné souhry chutí.

Milovníci exotických chutí si jistě oblíbí glazovanou hlívu královskou, která v kombinaci se sójovou omáčkou a medem získá nádherný lesk a intenzivní chuť. A pokud hledáte něco opravdu výjimečného, doporučuji krémovou směs na topinku s pečenou vepřovou panenkou, která je skvělým způsobem, jak zkombinovat hlívu s jemně pečeným masem.

Pokud jde o zpracování hlívy královské, je důležité ji správně čistit. Nejlepší je ji jen lehce omýt pod studenou vodou a osušit, aby si zachovala pevnou konzistenci. Dlouhé namáčení se nedoporučuje, protože houba snadno nasákne vodu a mohla by ztratit svou texturu. Pevné části stonku můžete využít do vývarů nebo omáček, zatímco klobouky jsou ideální na grilování nebo smažení. Pokud ji chcete použít jako náhradu masa, stačí ji natrhat na proužky a správně dochutit.

houbová kuchařka
Knihy od Šumavské houbičky učí celoročně houbařit i vařit z hub. K dostání na www.sumavskahoubicka.cz

Jak zpracovat hlívu královskou?

Pokud ji nevyužijete hned, můžete ji snadno zmrazit. Nakrájenou hlívu stačí krátce povařit a poté zamrazit, čímž si zachová svou strukturu i chuť. Další možností je sušení – sušenou hlívu skladujte v suchu a temnu a před použitím ji namočte do vody, aby opět získala svou konzistenci. Skvělou variantou je také marinování. Pokud hlívu naložíte do oleje či octa, získá další rozměr chuti a můžete ji přidat do salátů nebo použít jako zajímavou přílohu.

Hlíva královská je surovina, kterou stojí za to mít v kuchyni. Nabízí nespočet možností, jak ji využít, a její skvělá chuť a pevná textura ji činí ideální ingrediencí do mnoha pokrmů. Ať už si ji připravíte v jednoduché bagetě, zapékáte s bramborami nebo vyzkoušíte některý z exotických receptů, určitě vás nezklame. Tak proč ji nezkusit už dnes?

hlíva královská pěstování
Hlívu královskou si můžete vypěstovat na koupeném substrátu. Podívejte se na návod na YouTube Šumavská houbička.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close