Kačenka česká (Verpa bohemica) je jednou z nejoceňovanějších jarních hub. Roste velmi časně, někdy ji můžeme najít už v březnu, a její výrazná chuť i aroma ji předurčují k přípravě mnoha chutných pokrmů. V tomto článku najdete to nejlepší, co můžete z kačenky české uvařit.
Uvařila jsem ty nejlepší recepty z kačenky české
Uvařila jsem ty nejlepší recepty z kačenky české – a byl to skutečný gurmánský zážitek! Tato výjimečně chutná jarní houba se skvěle hodí do polévek, omáček i slaných koláčů. Využila jsem ji například do krémové houbové polévky, smetanové omáčky se špenátem, do velikonoční nádivky i jako delikatesní náplň do bagetky se sýrem. Překvapila mě její jemná, až oříšková chuť, která skvěle ladila i s hovězími nudličkami nebo jako ozdoba na topinku. Kačenka česká je zkrátka jarní poklad, který si zaslouží své místo v každé kuchyni.

1. Houbová polévka z kačenek českých
Tradiční houbová polévka s jarními kačenkami je plná chuti. Stačí pár základních surovin a polévka je za chvilku na stole.

2. Smetanová omáčka se špenátem a kačenkami
Jemná kombinace čerstvého listového špenátu a opečených kačenek na cibulce se zakysanou smetanou je ideální jako omáčka k těstovinám nebo bramborovým šiškám. Dochutit můžete muškátovým oříškem a čerstvým pepřem.
Vyzkoušejte recept! Houbová omáčka s kačenkou českou a špenátem

3. Omáčka z kačenek ke steaku
Kačenky orestujte na másle a zjemněte smetanou. Podávejte jako houbovou omáčku k hovězímu nebo vepřovému steaku. Tento kačenka česká recept musíte uvařit!

4. Velikonoční nádivka s kačenkou českou
Kačenky nakrájíme na kousky a orestujeme spolu s cibulkou. Směs přidáme k rozpečeným houskám, vaječnému rozšlehanému vajíčku a několika lístkům medvědího česneku. Zapečeme v troubě jako klasickou velikonoční nádivku.

5. Čočka na kyselo s houbami
Tradiční recept s novou chutí. Kačenky orestujeme s cibulkou, přidáme k uvařené čočce a zakápneme octem. Skvělé jako příloha i samostatné jídlo. Čočka s houbami dobře funguje s vejcem, tak ho nezapomeňte přidat.

6. Plněné kačenky mletým masem
Větší kačenky naplníme směsí z mletého masa, česneku, vajíčka a bylinek. Poté jednoduše zapékáme v troubě. Kačenky plněné mletým masem chutnají jen tak s chlebem nebo s bramborovou kaší.

7. Bagetka s kačenkou a sýrem
Opečené kačenky na česnekové bagetce se sýrem jsou ideální jako rychlé pohoštění nebo předkrm. Jde o lahodnou kombinaci bylinek, hub a sýru.

8. Hovězí nudličky s kačenkami
Krátké nudličky z hovězí svíčkové nebo roštěného masa restujeme s kačenkami na pánvi. Maso s houbami je doplněné o chřest a ostrou papričku. Podáváme s rýží nebo hranolky.

9. Kačenka česká na topince
Jednoduchý, ale naprosto skvělý pokrm. Opečené kačenky s cibulkou a česnekem servírované na křupavé topince. Skvělé s pažitkou nebo petrželkou navrch.

Kačenka česká je houba, která si zaslouží vaši pozornost nejen v lese, ale i v kuchyni. Pokud hledáte inspiraci na chutné recepty s kačenkami, výše uvedené tipy patří mezi to nejlepší, co můžete na jaře ochutnat.
Unikátní houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni je svým konceptem naprosto jedinečná. Provádí čtenáře světem známých i méně známých druhů hub a ukazuje, že houbaření i vaření z čerstvých hub je možné po celý rok. Kniha je přehledně rozdělena podle čtyř ročních období a obsahuje 107 receptů z 36 různých druhů hub. Pomůže vám houby nejen najít a bezpečně poznat, ale díky QR kódům se na ně můžete podívat i zblízka v houbařských videích na YouTube kanálu Šumavská houbička. Každá houba je detailně vyfocená a doplněná o jednoduché a chutné recepty, které zvládne opravdu každý.
