Řízky z hub jsou dokonalá pochoutka, která je asi nejoblíbenější co se houbových receptů týká. Houbové řízky jsou rychlé, levné a zvládne je skutečně každý! Dám vám pár rad, jak udělat ty nejlepší houbové řízky!
Neznám nikoho, kdo by řízky z hub nemiloval! Každý má ovšem oblíbený jiný druh houbiček. Někdo je miluje z hřibů, jiný nedá dopustit na řízky z bedel a mnozí si rádi dají na talíř houbové řízky z hlívy. Já osobně zbožňuji řízky z pýchavky a také houbové řízky ze sírovce.
Na řízky z hub je potřeba mít čerstvé houby, které jsou zdravé a pevné. Aby i po osmažení držely strukturu a stále bylo do čeho kousnout. Proto na řízky z hub vybírejte ne příliš staré kousky hub. Chuťový rozdíl pak přináší i způsob nakrájení hub. Pokud se plátky udělají příliš slabé, houbová chuť se lehce vytrácí v kombinaci s trojobalem.
Tip! Pokud chcete, aby vám mouka na houbách dobře držela, zkuste plátky hub před obalováním rychle namočit. Mouka se houby snadno přilepí a máte skvělý základ pro vejce a strouhanku.
Houbové řízky z hřibů
Ingredience
- 6 ks pravých hřibů (já použila hřib smrkový, dubový i borový)
- 1 ks vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- 6 lžic strouhanky (nejlépe domácí)
- 200 ml mléka
- dle chuti sůl, pepř
- na smažení slunečnicový olej, sádlo nebo přepuštěné máslo
Instrukce
- Hřiby očistěte a nakrájejte na středně silné plátky.
- Do tří talířů si rozdělte mouku, rozšlehané vajíčko s mlékem a okořeněné solí a pepřem a do posledního talíře strouhanku.
- Mezitím si v hlubší pánvi rozehřejte olej, sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení.
- Jednotlivé plátky hub obalte v mouce, poté ve vajíčku a naposledy ve strouhance.
- Smažte do zlatova z obou stran.
- Podávejte s pečivem nebo brambory. Ozdobené čerstvou petrželkou, pažitkou a lehce pokapané citronem.