nejlepší houbová kuchařka

Pařezník pozdní recept – Houbový guláš

77

Pařezník pozdní se skvěle hodí do pokrmů, kde se uplatní její pevná textura a výrazná houbová chuť. Tento pařezník pozdí recept je jednoduchý na přípravu a ideální pro chladné dny, kdy si chcete dopřát něco hřejivého a vydatného. Ochutnejte luxusní houbový guláš!

Kdy a kde roste pařezník pozdní

Pařezník pozdní je houba, která si díky svému pozdnímu výskytu zaslouží zvláštní pozornost. Zatímco jiné houby v zimním období odpočívají, pařezník dokáže odolat chladnému počasí a najdete ho i v měsících, jako jsou listopad, prosinec či leden. Nejčastěji roste ve vlhkých lesích, parcích nebo na mýtinách, kde ho můžete spatřit na kmenech listnatých stromů, jako jsou buky, olše, javory či vrby. Často se objevuje ve skupinách nebo nad sebou na dřevě.

Pařezník pozdní – Vzhled a běžná záměna

Na první pohled může pařezník připomínat hlívu ústřičnou, ale při bližším zkoumání se ukáže jeho jedinečnost. Klobouk, který může mít hnědou, zelenou, šedou až olivovou barvu, bývá jemně šupinkatý, za vlhka slizký a často má okraje jemně zvlněné. Dužnina je pevná, pružná a nažloutlá, což dává pokrmům zajímavou texturu. Houba má lupeny, které se s věkem mění z oranžové na žlutou až okrovou barvu. Pařezník není výrazně aromatický a jeho chuť je spíše jemná, s lehce nahořklým podtónem.

I když není pařezník pokládán za gastronomicky vysoce ceněný druh, má jednu velkou výhodu – je k dispozici v době, kdy mnoho jiných hub neroste. Je ideální pro sušení, nakládání do nálevu nebo přípravu teplých pokrmů, jako je houbový guláš. Jeho pevná konzistence se navíc při vaření nerozpadá, což z něj dělá skvělou volbu pro recepty vyžadující delší tepelnou úpravu.

Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese
Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Houbová kuchařka vás naučí sbírat houby celoročné a skvěle z nich uvařit

Vydejte se na cestu plnou chutí a vůní lesa s kuchařkou Šumavská houbička v kuchyni, která vás okouzlí svým jedinečným přístupem. Tato originální kniha vás přesvědčí, že houbaření a vaření z čerstvých hub nemusí být jen sezónní záležitostí – díky ní si můžete pochutnat na houbových specialitách kdykoli během roku. Kniha obsahuje 107 receptů z 36 druhů hub, přehledně rozdělených podle čtyř ročních období.

QR kódy vás přenesou na videa na YouTube kanálu Šumavská houbička, kde si houby prohlédnete do nejmenšího detailu. Každý druh je pečlivě popsán, doplněn kvalitními fotografiemi a snadnými recepty, které zvládne opravdu každý. Inspirujte se a objevte nové možnosti, jak houby zařadit do svého vaření!

houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub. Kupte na www.sumavskahoubicka.cz

Vyzkoušejte také: Smažený pařezník pozdní v těstíčku s křupavým zelným salátem

Pojďte se tedy pustit do přípravy lahodného houbového guláše z této nenápadné, ale zajímavé houby, která zpestří zimní jídelníček a přinese do kuchyně vůni lesa i v chladných měsících.

Houbový guláš s pařezníkem pozdním

Lahodný houbový guláš s pařezníkem pozdním a sušenými hřiby.
Porce 2
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 6 menších kloboučků pařezníku pozdního
  • 1 hrst sušených hřibů (lze koupit na www.sumavskahoubicka.cz)
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 150 ml vody z namáčení hub
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 0,5 lžíce mletého kmínu
  • 2-3 lžíce másla
  • 0,5 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • dle chuti sůl, pepř, nové koření, bobkový list

Instrukce

  • Pařezník očistěte a odkrojte krátké tuhé nohy. Houby namočte do horké vody na alespoň 1 hodinu. Cibuli nakrájejte najemno, česnek utřete najemno. Pařezník nakrájejte na menší kousky.
  • Do hrnce dejte lžící másla a olej a cibuli na rozpuštěném tuku opečte do zlatava.
  • Přidejte zbytek másla a mouku. Promíchejte v jíšku a nechte ji minutu a půl opékat.
  • Přidejte koření a nechte jej chvíli rozvonět.
  • Za stálého míchání přilijte vývar a přidejte namočené houby spolu s vodou, ve které se namáčely.
  • Vařte 15 minut. Před koncem vaření přidejte v dlaních promnutou sušenou majoránku a česnek.
  • Houbový guláš podávejte s knedlíkem nebo pečivem.

Video

Poznámka:

Jak vařit z hub jednoduše a rychle? Jak se zorientovat v celoročním houbaření? Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vařit 107 skvělých receptů z 36 druhů celoročně rostoucích hub. Díky knize se naučíte sbírat houby od jara až do zimy. 
Houbová kuchařka k zakoupení na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní chod
Kuchyně: česká
Klíčová slova: pařezník pozdní, pařezník pozdní recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close