Pařezník pozdní patří mezi zimní houby, které si můžete s klidem odnést domů a uvařit. Jde o houbu, kterou si často lidé spletou s Hlívou ústřičnou, ale na rozdíl od ní, není Pařezník až tak chutná houba. Pokud však nenajdete nic jiného, můžete si i z mladého Pařezníku udělat houbovou dobrotu.
Pařezník pozdní bývá někdy lehce nahořklý. A to hlavně starší plodnice, proto doporučuji sbírat Pařezník co nejmladší. Jeho využití v kuchyni je podobné jako u velmi podobné Hlívy ústričné. Dá se z něj uvařit guláš, hodí se do směsí, omáček. Já se ho rozhodla usmažit v česnekovém těstíčku a křupavost podtrhnout svým oblíbeným zelným salátem Coleslaw.
Tip! Pokud nenajdete dostatek Hlívy ústřičné, zkuste pokrm nastavit právě Pařezníkem.
Smažený Pařezník pozdní v česnekovém těstíčku se salátem Coleslaw
Ingredience
- Pařezník pozdní omytý, očištěný
- 1 hrnek hladká mouka
- 1 hrnek mléka
- 1 ks vejce
- 1 hrst hlávkového zelí
- 2 ks mrkve
- 1 lžíce majonézy
- 1 stroužek česneku
- koření dle chuti sůl, pepř
- slunečnicový olej na smažení
Instrukce
- Z Pařezníku vykrájejte tuhé středy.
- Do misky nasypte mouku, vyklepněte celé vejce.
- Přilijte mléko a přidejte na drobno nakrájený česnek.
- Pečlivě metličkou promíchejte, aby v těstíčku nebyly žádné hrudky.
- Mezitím si rozpalte v pánvi slunečnicový olej.
- Pařezníky namočené v těstíčku smažte z každé strany do zlatova.
- Na přípravu salátu si nakrájejte hlávkové zelí a mrkev na tenké nudličky.
- V misce promíchejte, přidejte majonézu, sůl a pepř dle vaší chuti.
- Usmažené Pařezníky nechte okapat na papírové utěrce a ještě teplé podávejte spolu se salátem.