Bramboračka s houbami je penízovka smrková recept, který má každý rád. Běžně se vaří se sušenými houbami, ale já sáhla po čerstvé penízovce smrkové, která má příjemnou houbovou chuť i vůni. Talíř této houbové bramboračky sníte s velkou chutí a budete doufat, že na vás ještě zbude další porce.
Penízovka smrková, jedna z prvních jarních hub, se objevuje už od února na šiškách smrku. Tato jedlá houba je zajímavá především svou časnou dobou růstu, i když sběr drobných kloboučků, které mívají průměr 2 až 4 cm, může být trochu náročný a zdlouhavý. I přes to, že penízovka smrková není vydatná, chutná skvěle a doplní tak každé houbové jídlo.
Vyzkoušejte! Houbová pomazánka z penízovky smrkové chutná každému.
Penízovka smrková recept, který zvládne každý!
V kuchyni se kloboučky nejčastěji využívají do polévek, jako je tradiční bramboračka, nebo jako jemný doplněk do omáček. Penízovka se také skvěle hodí jako ozdoba houbových pokrmů.
Pokud hledáte inspiraci, vyzkoušejte některý z osvědčených receptů s penízovkou smrkovou. Houbová bramboračka je klasikou, která nikdy nezklame, zatímco penízovka na houbové topince je rychlou a chutnou volbou na večeři. Skvělou kombinaci vytvoří i s kuřecími paličkami, kde její jemná chuť doplňuje šťavnaté maso. Tato nenápadná houba tak nabízí mnoho možností, jak obohatit svůj jídelníček.
Jak poznat penízovku smrkovou poradí houbařský průvodce
Penízovka smrková roste už od brzkého jara na smrkových šiškách, a to velmi hojně. Nemusíte se tak bát, že při procházce lesem tuto houbu nenajdete. Pokud nemáte s touto delikátní houbičkou ještě zkušenosti, ráda vám předám ty své, prostřednictvím svého houbařského průvodce Šumavská houbička v lese.
Bramboračka s čerstvými houbami je skvělý pokrm, který si můžete dopřávat po celý rok. V zimních měsících nahradíte jarní penízovku smrkovou (Strobilurus esculentus) za penízovku sametonohou (Flammulina velutipes), kterou sbírám v tomto houbařském videu.
Uvařte si také! Houbové topinky s penízovkou smrkovou a petrželovým pestem
Houbová bramboračka s penízovkou smrkovou
Ingredience
- 2 hrsti penízovky smrkové
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 ks mrkve
- 1 ks větší petržele (kořen)
- 2 stonky petržele (natě)
- 3 ks brambor
- 1/2 ks větší červené cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- koření bobkový list, nové koření, sůl, pepř, kmín, majoránka
Instrukce
- Penízovku smrkovou očistěte od nečistou z lesa, omyjte a starší plodnicím odkrojte nožičky.
- Zeleninu oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
- V širším hrnci si rozehřejte lžíci másla a na něm orestujte na drobno nakrájenou cibuli. Nechte zesklovatět.
- Poté přidejte mrkev a petržel. Za občasného míchání restujte asi čtyři minutky.
- Přidejte další máslo a přisypte hladkou mouku. Promíchejte a nechte lehce osmahnout.
- Přidejte brambory a penízovku smrkovou.
- Zalijte vývarem, přidejte všechno koření kromě majoránky. Také přidejte pokrájený česnek a nať petržele. Vařte do změknutí brambor.
- Před dokončením varu přisypte majoránku (rozetřením v dlaních se více rozvoní).
- Houbovou bramboračku s penízovkou smrkovou podávejte s čerstvým chlebem.