Hlíva růžová je nepříliš známý druh jedlé hlívy. Její exotické zbarvení vyvolává obavy z chuti, ale ty rozhodně nejsou na místě! Hlíva růžová chutná jako slanina a vykouzlit z ní můžete opravdu skvělé houbové jídlo! Vyzkoušejte tento jednoduchý recept s hlívou růžovou.
Sytě růžová hlíva je krásná, chutná a zdravá stejně tak jako ostatní druhy hlív. Její netypické zbarvení se tepelnou úpravou vytrácí a na talíři tak působí jako běžná hlíva. Jelikož jde o exotický druh pocházející z Jihovýchodní Asie, u nás v přírodě ji nelze najít. Běžně se nedá sehnat ani v supermarketu. Koupit se dá jen místy na trzích, na stáncích houbových farem, které se na pěstování méně běžných hub specializují.
Hlívu růžovou si však můžete vypěstovat doma. Stačí si pořídit připravený substrát, který je určený k okamžitému pěstování a sklizni. Hlívu růžovou máte vyrostlou za 7 dní a pak je připravena na všechny ty skvělé houbové recepty.
Věděli jste, že existuje také žlutě zbarvená hlíva citronová?
Hlíva růžová s mozzarellou na topince
Ingredience
- 2 hrsti čerstvé hlívy růžové
- 1 krajíc chleba
- 1 stroužek česneku
- 1 větší lžíce másla
- 2 plátky sýru mozzarella
- dle chuti sůl, chilli olej
- na ozdobení nať pórku
Instrukce
- Hlívu si pokrájejte na menší kousky. Já měla už jen malé plodničky, které tolik nevyrostly a ty jsem nechala vcelku.
- Do pánve dejte rozehřát máslo a přidejte hlívu.
- Pomalu ji opékejte a chvilku duste pod pokličkou asi 10 minut. V případě potřeby přidejte máslo, hlíva hodně saje tuk.
- Podle své chuti hlívu osolte a do pánve přidejte na poslední 3 minuty celý stroužek česneku.
- Mezitím si v toustovači rozpečte chléb s mozzarellou.
- Na topinku navrstvěte opečenou hlívu růžovou a zakápněte chlli olejem.
- Ozdobte nakrájenou natí z pórku a jezte teplé.