Pýchavka obrovská je výjimečná houba, která nejen svým impozantním vzhledem, ale i jemnou chutí zaujme každého milovníka lesních pokladů. Grilování této houby je skvělý způsob, jak plně využít její příjemnou strukturu a jedinečnou sýrovou chuť. Pokud máte štěstí a najdete pýchavku obrovskou (vatovec), můžete ji připravit nejen na grilu, ale i smaženou, vařenou v polévce nebo v guláši či omáčce. Tento pýchavka obrovská recept je jednoduchý a rychlý.
Co se dá udělat z pýchavky? Nejlepší recepty najdete v mé houbové kuchařce
Z pýchavky lze připravit mnoho lahodných pokrmů. Kromě grilování je skvělá jako řízek smažená v trojobalu či pivním těstíčku, v kari omáčce, v mozečku, na topince nebo jako součást houbového guláše. Pýchavka recepty jsou většinou jednoduché a velmi chutné! Pokud je chcete mít vždy při ruce, pak si pořiďte mou houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub a také vám ukáže, co sbírat za houby od jara až do zimy.
Jak zpracovat pýchavku obrovskou
Pýchavka obrovská se zpracovává podobně jako jiné masité houby. Nejprve je dobré ji oloupat, zvláště pokud má starší tvrdší povrch. Pak ji můžete nakrájet na plátky a grilovat, smažit nebo sušit. Pro sušení pýchavky nakrájejte tenké plátky a usušte na dobře větraném místě nebo v sušičce. Pýchavka obrovská sušení je jednoduché a houba si tím zachová své cenné živiny.
Jak smažit pýchavku
Smažení pýchavky je snadné. Oloupejte tvrdou slupku. nakrájejte ji na 2 cm široké plátky, obalte v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smažte dozlatova na rozpáleném oleji. Smažená pýchavka má skvělou chuť a jemnou texturu, kterou si zamilujete. Nezapomeňte řízky z pýchavky nechat osušit na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného oleje. Já miluji také smaženou pýchavku v pivním těstíčku!
Jak dlouho vydrží pýchavka
Čerstvá pýchavka obrovská vydrží v lednici přibližně 2-5 dní. Aby se udržela co nejdéle, uchovávejte přikrytou do vlhké papírové utěrky. Pro delší uchovávání je pýchavka nevhodná, její dužnina rychle stárne, což se projevuje zprvu žlutou později tmavou barvou. Pýchavka také vysychá a tím tak dužnina ztrácí na pružnosti.
Pýchavka obrovská recept na grilu
Ingredience
- 4 plátky pýchavky obrovské (1-2 široké)
- 1 lžíci grilovacího koření se solí
- 3-4 lžíce oleje
Instrukce
- Plátky pýchavky oloupejte a obalte v koření rozmíchaném v oleji z obu stran.
- Pýchavku obrovskou dejte péct na gril nebo na pánev. Opékejte do jemně zlatava z obou stran.
- Pýchavku obrovskou podávejte s čerstvým pečivem nebo vařeným bramborem a tatarkou.