nejlepší houbová kuchařka

Hlíva ústřičná recept- Dokonalá pečená hlíva s bramborem a růžičkovou kapustou

7.6K
SPECIALITA

Hlíva lehce připomíná pstruha, bude tak sázkou na jistotu i v případě mlsných masožroutů.

Hlíva ústřičná recept je velmi jednoduchý i chutný. Stačí vše vyskládat do pekáčku a dát péct. Výsledek vás mile překvapí, pečená hlíva ústřičná chutná jako pstruh. Kombinace s brambory a kapustou zasytí a nezrujnuje rodinný rozpočet.

Hlíva ústřičná je zimní houba, kterou prostě musíte ochutnat! Pokud se vám nechce vyvařovat velké složitosti, vezměte si pekáček a hlívu si nakrásně upečte. Jednodušší a chutnější už to být nemůže!

Hlíva ústřičná recept je vždy velmi chutný! Jak hlívu nejlépe zpracovat v kuchyni?

Hlíva ústřičná je skvělá surovina, kterou můžete využít po celý rok – nejenže ji lze sbírat v našich lesích od podzimu do jara, ale také je stále k dostání v supermarketech. Pokud přemýšlíte, co uvařit z hlívy ústřičné, rozhodně stojí za to zařadit ji do jídelníčku alespoň jednou týdně! Pravidelná konzumace této houby totiž nejen zpestří váš jídelníček, ale také podpoří zdraví – hlíva ústřičná nabízí spoustu zdravotních benefitů, díky kterým si ji rychle oblíbíte.

Pokud hledáte inspiraci, vyzkoušejte některý z receptů z hlívy ústřičné se zeleninou pro lehká a výživná jídla. Milovníci tradičních chutí pak jistě ocení top recepty omáčka z hlívy ústřičné, které se snadno připravují a na talíři vykouzlí lahodnou a zdravou pochoutku.

Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Pro všechny milovníky hlívy ústřičné jsem připravila kolekci nejlepších receptů, které vám umožní z této houby vytvořit opravdu lahodné pokrmy! Začněte třeba s krémovou hlívou ústřičnou, která vás potěší jako jemná a chutná polévka, nebo si připravte houbové topinky s hlívou – perfektní na rychlou večeři. Skvělou volbou je také pečená hlíva ústřičná nebo řízky z hlívy, které představují výtečnou vegetariánskou alternativu k tradičním řízkům. Pokud máte rádi českou klasiku, doporučuji vyzkoušet houbové bramboráky s hlívou.

Nenechte si ujít! Top recepty z hlívy ústřičné

Na podzimním stole se bude krásně vyjímat pečená hlíva ústřičná s dýní, která vnese sezónní nádech, nebo můžete ochutnat houbovou tortilu s hlívou ústřičnou, která do vaší kuchyně přidá mexickou inspiraci. Pro něco lehčího zkuste houbovou pomazánku z hlívy ústřičné – zdravou a chutnou svačinku.

Všechny tyto recepty a další inspiraci najdete v mé kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, kterou si můžete objednat na www.sumavskahoubicka.cz.

Jak poznat hlívu v lese a na jakou záměnu si dát pozor

Hlívu ústřičnou lze snadno zaměnit za jiné druhy hlív, jako je například hlíva dubová (Pleurotus dryinus), která má nápadně plstnatý klobouk v bělavé až béžové barvě. Další podobnou houbou je hlíva plicní (Pleurotus pulmonarius), jejíž plodnice jsou obvykle menší, smetanově krémové a často zcela bez třeně.

Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese
Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese

Pro lepší orientaci a snadné rozpoznání jednotlivých druhů vám může pomoci houbařský průvodce Šumavská houbička v lese. Tento praktický průvodce houbařením, dostupný na Šumavská houbička, vám poskytne detailní popisy, fotografie a srovnání 127 druhů hub, včetně jedlých, nejedlých, jedovatých i léčivých. Rozdělený podle ročních období, tento jedinečný průvodce je dokonalým pomocníkem, který zlepší vaše houbařské zkušenosti po celý rok.

Recept hlíva ústřičná – Dokonalá pečená hlíva s bramborem a růžičkovou kapustou

Vynikající hlíva ústřičná recept v troubě. Pečená hlíva s bramborem a zeleninou.
Porce 2
Celkový čas 35 minut

Ingredience

  • 150 g hlívy ústřičné
  • 4-5 ks brambor
  • 1 větší hrst růžičkové kapusty
  • 2 plátky slaniny
  • 1 hrst parmazánu strouhaného
  • 1 ks šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hladkolisté petržele nasekané na jemno
  • dle chuti koření tymián, kmín, mletá sladká paprika, sůl , pepř

Instrukce

  • Připravíme si všechny ingredience a troubu si předehřejeme na 185°C.
    příprava receptu hlíva
  • Očistíme a omyjeme hlívu i zeleninu a začneme krájet.
  • Nakrájíme houby, šalotku, česnek, slaninu, brambory a růžičkovou kapustu.
  • Vyskládáme na pečící papír na plech.
  • Okořeníme a zakápneme olivovým olejem.
  • Dáme péct na 20 minut při 185°C.
  • V polovině pečení plech vyndáme. Všechny suroviny promícháme a hlívu zasypeme strouhaným parmazánem, zeleninu posypeme petrželkou. V případě potřeby zakápneme olivovým olejem a dáme dopéct.
  • Servírujeme teplé či studené. Na talíři dle chuti dosolit.

Video

Poznámka:

Chcete více nápaditých, jednoduchých a velmi chutných receptů z hub? Pak si pořiďte úspěšnou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která nabízí 107 receptů z 36 druhů hub. Najdete v ní i tipy, jak celoročně houbařit!
Bestseller mezi houbovými kuchařkami koupíte na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní jídlo, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: hlíva ústřičná, houby

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close