nejlepší houbová kuchařka

Recept Penízovka sametonohá – Sladko-kyselá polévka s Penízovkou. Polévka s houbou Enoki.

2.4K
SPEACIALITA

Divoká Enoki, Penízovka Sametonohá je houba, která se hodí kamkoliv. Ve sladko-kyselé polévce je to ale chuťová bomba. Musíte to vyzkoušet!

Máte rádi čínskou kuchyni? Pak vás asi hodně baví chuť sladko-kyselé polévky. Já se rozhodla tuto oblíbenou polévku čínských restaurací vylepšit o penízovku Sametonohou a Enoki. Výsledek stál za to! Celý hrnec zmizel během chviličky, protože polévka je neskutečně ”žravá”.

Nevíte, co uvařit z Penízovky sametonohé? Kromě vynikající polévky si můžete pochutnat také na jednoduchém bramborovo-houbovém salátu.

Recept Penízovka sametonohá – Sladko-kyselá polévka s Penízovkou.

Chyťově vymazlená polévka s houbou Enoki vás překvapí svou jednoduchostí. Za čtvrt hodinky máte horkou misku vynikající houbové polévky.
Porce 3
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 35 minut

Ingredience

  • 2-3 hrsti Penízovky sametonohé pouze klobouky (nohy jsou tuhé)
  • 1/2 ks pórku
  • 1 ks mrkev
  • 1/4 ks menší hlavy bílého zelí
  • 1/2 ks čerstvé chilli papričky
  • 1 litr hovězího vývaru pokojové teploty
  • 2 ks jarní cibulka
  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce sójové omáčky může být více záleží na vaší chuti
  • 1 lžíce rýžového octa může být více záleží na vaší chuti
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce vody

Instrukce

  • Připravíme si všechny suroviny. Houby očistíme, odkrájíme nohy od kloboučků. Zeleninu si nakrájíme na tenké nudličky.
    vaření čínská polévka
  • V hlubším hrnci si rozehřejme asi tři lžíce slunečnicového oleje. Začneme postupně restovat pórek, mrkev, zelí.
    vaření zeleniny čína
  • Po asi 2 minutách přidáme houby. Restujeme další 2-3 minutky.
    penízovka sametonohá
  • Přidáme chilli papričku.
    chilli papričky - čínská polévka
  • Zalijeme vývarem.
    vývar - čína
  • Přidáme stonky jarní cibulky a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut.
    vaření čína polévka
  • Polévku dochutíme sójovou omáčkou, rýžovým octem. Snížíme teplotu vaření.
    dochucování sojovou omáčkou
  • Do polévky nalijeme rozmíchané vejce a rozmíchaný kukuřičný škrob. Necháme lehce provařit a podáváme.
    vajíčko čínská polévka
  • Můžete podávat.
    Podávání čínská polévka

Poznámka:

Penízovka sametonohá je výtečná zimní houba, která roste v zimních měsících a začátkem jara. Má krásnou sytě oranžovou barvu, roste zpravidla v trsech, ale i samostatně na tlejících listnatých stromech. Lze jí konzumovat i po přemrznutí. Její chuť je delikátní, jemná. Snadno se kombinuje s různými druhy potravin. Skvělá je v kombinaci se zeleninou i masem. V gastronomii je známa i pod názvem Enoki. 
Kde roste Penízovka sametonohá? Podívejte se na nálezové video TADY.
Chod: oběd, polévka, večeře
Kuchyně: čínská
Klíčová slova: houbová polévka, penízovka samatonohá, polévka
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close