Penízovka sametonohá je delikátní zimní houba, kterou můžete sbírat po celou zimu až do jara. Je odolná vůči mrazu a má velmi příjemnou houbovou chuť. Jemná konzistence zkracuje dobu vaření na minimum a nabízí kombinaci s různými druhy masa i zeleniny.
Jako vzpomínku na léto si můžete připravit pita chléb s čerstvou zeleninou a orestovanou Enoki/Penízovkou. Je to netradiční spojení, které funguje na každý mlsný jazyk.
Nevíte, kde najít Penízovku sametonohou (Flammulina velutipes)? Podívejte se na mé nálezové video.
Recept Penízovka sametonohá – Penízovka sametonohá se zeleninou v pita chlebu
Rychlá příprava, skvělá chuť, pár ingrediencí. Tento recept s Penízovkou sametonohou vás bude bavit jako kuchaře i jako samotného strávníka.
Ingredience
- 2 hrsti Penízovky sametonohé očištěné klobouky odkrájené od nožiček
- 2 ks Pita chleba
- 1 klas kukuřice uvařený
- 1/2 ks menší šalotky
- 1/2 ks salátové okurky
- 2 ks cherry rajčátek
- 4 listy salátového srdíčka (Little Gem)
- 2 lžíce hustého jogurtu řeckého typu
- 1 lžíce olivového oleje
- dle chuti koření sůl, pepř
- dle chuti citrónová šťáva
Instrukce
- Připravte si houby. Klobouky odkrájejte od tuhých nožiček a pečlivě je umyjte.
- Připravte si tzatziki. Do misky si dejte jogurt, na hrubém struhadle nastrouhejte část salátové okurky, přilijte olivový olej, osolte, opepřete a zakápněte citrónovou šťávou. Dejte odpočinout do lednice.
- Na rozpálené pánvi osmahněte plátky kukuřice. Dejte stranou.
- Poté na slunečnicovém oleji (můžete i na sádle či másle) osmahněte max. 5 minut Penízovku.
- Na suché pánvi nebo v toastovači si ohřejte pita chléb. Mezitím si nakrájejte salát na jemno a rajčata, okurku, šalotku na tenké plátky.
- Na přehnutý list alobalu položte ohřátý pita chleba, na něj namažte tzatziki. Následně vrstvěte salát a zbytek nakrájené zeleniny.
- Navrch přijdou orestované houby.
Video
Poznámka:
Pita chleba můžete rozkrojit a naplnit. Já v tomto případě vyskládala vše na něj, je to otázka vašich chutí a preferencí.
Z Penízovky sametonohé si můžete uvařit také skvělou sladko-kyselou polévku.