Jemná zimní houbička známá pro svou delikátní chuť i léčivé účinky. Pochutnejte si na čerstvé Penízovce v jednoduchém receptu. Houbové toasty zvládne každý kuchařský začátečník, úspěch mají u celého stolu náročných gurmánů.
Jistě více, že Penízovka sametonohá je velmi jedlá zimní houba, kterou není vůbec těžké najít a ni uvařit. Jemná konzistence a příjemná houbová chuť dávají prostor k improvizaci. Já protentokrát sáhla po toastech, které jsou v chlebníku vždy a jsou sázkou na jistotu, když potřebuji rychle zasytit.
Houbové toasty nejsou příliš známé, ale věřte, že nahrazení klasické kombinace sýru a šunky se vyplatí. A přitom je houbová směs hotová také raz dva a snědená ještě rychleji!
Tip! Vyzkoušejte Penízovku sametonohou s topinkami nebo si uvařte sytější pokrm – Penízovku po Burgundsku.
Vynikající houbové toasty s Penízovkou sametonohou
Ingredience
- 2 hrsti Penízovky sametonohé
- 2 plátky slaniny
- 2 plátky sýru
- 4 plátky toastového chleba
- 1 ks chilli papričky
- 1 stroužek česneku
- 1 ks červené pariky
- 1/2 ks šalotky
- koření sůl, pepř, drcený kmín
- 1 lžíce másla
Instrukce
- Penízovku omyjeme, hlavičky odkrájíme od tuhých nožiček. Poté nakrájíme na malé kousky.
- Nakrájíme si šalotku a česnek na jemno.
- Na pánvi nasucho osmažíme plátky slaniny do křupava. Dáme stranou.
- Na výpeku ze slaniny a troše másla osmahneme šalotku. Po minutce přidáme nakrájenou Penízovku a chvilku restujeme. Poté přilijeme 1/2 dcl vody a necháme minutku podusit.
- Nakrájenou chilli a červenou papriku orestujeme na zkus na trošce másla.
- Plátky toastového chleba potřeme máslem a vrstvíme slaninu, připravenou houbovou směs a sýr. Zaklopíme toastovým chlebem.
- Naplněné toasty dáme do rozehřátého toastovače a necháme zapéct.
- Tousty servírujeme teplé s ( domácím) kečupem nebo jinou oblíbenou omáčkou.