Pokud máte rádi guláše a gulášové polévky, pak si rozhodně zamilujete i falešnou dršťkovku z kotrče kadeřavého. Jde o skvělou náhradu za dršťky, kterou s nadšením spořádají jak milovníci masa, tak i ti, kteří normálně houby nevezmou do úst. Zkrátka kotrč je tak univerzální houbou, že s ní jde v kuchyni dělat možné i nemožné a vždy to bude chutnat skvěle.
Na co si dát pozor?
Kotrč kadeřavý je v našich lesích poměrně hojně se vyskytující houbou, ale! Jako mnoho hub, i kotrč má několik druhů a také se dá snadno zaměnit s jinými houbami, které jsou nejedlé. Proto si v případě nálezu kotrč nechte ověřit v mykologické poradně, aby se vám náhodou nestalo, že budete doma s nadšením vyvářet polévku kupříkladu z nejedlých kuřátek či si domů odnesete Kotrč němcův, který je chráněný a opravdu si na něm vůbec nepochutnáte.
Falešná dršťková polévka z Kotrče kadeřavého
Ingredience
- 1 ks mladý, dobře očištěný Kotrč kadeřavý
- 750 ml hovězího vývaru
- 1 ks menší červená cibule
- 2 ks stroužku česneku
- 3 ks plátků slaniny
- 1 lžíce směs koření na guláš (červená paprika, majoránka, kmín, chilli, sůl, pepř, sušený česnek)
- 2 ks bobkových listů
- 4 ks nové koření
- 4 lžíce slunečnicový olej
Instrukce
- Vymývání Kotrče kadeřavého. Když najdete kuchaři ceněnou houbu, Kotrč kadeřavý, čeká vás poměrně náročná práce s jeho vymýváním. Tento proces si můžete usnadnit tak, že Kotrč ponoříte na několik hodin do vody, aby největší nečistoty vyplavaly. Já osobně vezmu Kotrč pod proud vody do vany/sprchy, a to nejhorší odstraním tam. Pak si Kotrč nalámu na menší kusy a začnu s pečlivým vymýváním nejmenších nečistot.
- Do rozpáleného hrnce nalijete asi 4 lžíce slunečnicového oleje, osmažíte cibulku se slaninou.
- Po chvilce přidáte česnek a nakrájený Kotrč kadeřavý.
- Necháte odpařit tekutinu a přidáte koření na guláš, chvilku restujete.
- Zalijete hovězím vývarem, přidáte zbytek koření (bobkový list, nové koření) a polévku vaříte do změknutí Kotrče. Já v tomto případě měla opravdu mladý kus Kotrče kadeřavého, tudíž postačilo cca 20 minut varu. Tip! Pokud máte radši hustší polévky, můžete zahustit máslovou jíškou.
- Polévku podávejte s čerstvým chlebem, nebo jen tak…Uvidíte, že Kotrčovou polévku si zamilujete po první lžíci a po dojedení prvního talíře, poběžíte do lesa v naději, že najdete další Kotrč. U mě tomu nebylo jinak.
Video
Poznámka:
Jak poznat Kotrč kadeřavý?
Kotrč najdete nejčastěji u kořenů borovic, méně častěji ve smrkovém lese. Jde o houbu, která je mnohonásobně rozvětvená a jednotlivé větévky jsou na omak masité, na konci zkadeřené. Mladé Kotrče jsou světlé, žlutobílé, starší plodnice mohou být až okrově nahnědlé. Kotrč kadeřavý poznáte i podle jeho velmi příjemné, lehce oříškové vůně.Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni