nejlepší houbová kuchařka

Sírovec žlutooranžový recept na grilu

1.9K

Sírovec na grilu je můj oblíbený recept, který se stal u rodiny i přátel hitem. Skvělá chuť a lákavý vzhled grilovaného sírovce okouzlí i vás! V tomto receptu je sírovec žlutooranžový k nerozeznání od kuřecího masa.

Je žlutý jako sýr, chutná jako kuře a jeho název je odvozen od chemického prvku síry. Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus) vypadá trochu je vetřelec a do paměti se vám vryje už po prvním ochutnání. Je to zkrátka láska na první sousto!

Nejlepší sírovec žlutooranžový recepty najdete v kuchařce

Naučte se sbírat houby po celý rok! Od jara až do zimy vám ukážu, jaké houby sbírat i co z nich uvařit. Vytvořila jsem unikátního pomocníka, kuchařku kříženou s atlasem, který vás provede celoročním houbařením i zpracováváním 36 druhů hub. Knihu Šumavská houbička v kuchyni si pořídíte na mém e-shopu www.sumavskahoubicka.cz

TIP! Sírovec žlutooranžový recepty najdete také na mém blogu.

Jedlý choroš sírovec

Jedlý choroš sírovec je výrazně žlutý až oranžový a vyrůstá patrovitě nad sebou. Houba je za mlada měkká, šťavnatá a chutí připomíná kuřecí maso. Proto se sírovci často přezdívá ,,kuře z lesa”. Chutného choroše najdete v přírodě od května do října nejčastěji na ovocných stromech, dubech, vrbách nebo akátu.

Akátového sírovce nesbírám, protože do sebe údajně sírovec z tohoto stromu přejímá jedovaté látky.

Sírovec žlutooranžový najdete i v mé nové knize. Houbařský průvodce vás naučí rozeznat 127 druhů hub, které najdete v lese nejčastěji. V knize jsou detailní fotografie jednotlivých znaků dané houby, také fotografie srovnávací a QR kódy, které vás přesměrují na houbařské video o dané houbě.

Kniha je rozdělena do 4 ročních období, aby jste lehce zjistili, co v aktuálně v lese sbírat. Také se dočtete, kdy a kde houbu najít a jak ji zpracovat.

šumavská houbička v lese kniha
Praktický průvodce Šumavská houbička v lese ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Zpracování sírovce žlutooranžového není žádná věda! Nejlepší je sírovec na grilu

Sírovec žlutooranžový je vhodný ke konzumaci pouze v mladém stádiu svého růstu. Poznáte to tak, že vám houbou nůž projíždí jako máslem. Starý sírovec je tuhý, později se láme a drolí. Mladé kusy sírovce je třeba před samotným receptem ještě namáčet v mléce (ideálně přes noc) nebo 15 minut povařit v osolené vodě nebo ve vývaru.

Poté můžete sírovec přidat do kari omáčky, opéct na pánvi nebo obalit jako řízek. Skvělý je také sírovec pečený s česnekem nebo sírovec se zapečenými brambory. Můj nejoblíbenější je ale sírovec na grilu!

Sírovec žlutooranžový na grilu

Vynikající plátky sírovce na grilu chutnají jako kuřecí maso!
Porce 1
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • 2 plátky sírovce žlutooranžového
  • 4 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 100 ml sladké chilli omáčky
  • dle potřeby vývar, či osolenou vodu
  • na dochucení sezamová semínka, jarní cibulku, hladkolistou petržel

Instrukce

  • Nejdříve si očištěný sírovec povařte 15 minut ve vývarunebo osolené vodě. Houba změkne a zbaví se lehce dřevité chuti.
  • Mezitím si připravte marinádu. Smíchejte kečup, olej, sojovou omáčku a sladkou chilli omáčku.
  • Rozpalte gril.
  • Uvařené plátky sírovce obalte v marinádě a dejte na gril. Grilujte 2-3 minuty z každé strany.
  • Grilovaný sírovec ozdobte sezamem, jarní cibulkou a petrželkou. Podávat lze s pečivem. Já použila jako přílohu jasmínovou rýži.

Poznámka:

Chcete sbírat čerstvé houby po celý rok a vařit z nich jednoduché a chutné houbové recepty? Pak si pořiďte unikátní houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která spojuje rady, jak celoročně houbařit a skvěle vařit z hub. 
Kuchařka Šumavská houbička v kuchyni obsahuje 107 receptů z 36 druhů jedlých a celoročně rostoucích hub. 
Unikátní knihu zakoupíte na mém eshopu www.sumavskahoubicka.cz 
Chod: chuťovka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: sírovec recept, sírovec recepty, sírovec žlutooranžový

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close