Milovníci hub jistě ocení tradiční recept na sladkokyselé nakládané houby, který si našel své místo v mnoha domácnostech. Tento způsob konzervace nejen prodlužuje životnost hub, ale dodává jim také jedinečnou chuť. Nakládané houby ve sladkokyselém nálevu jsou ideální jako příloha k masu, sýrům nebo jen tak na chuť k obloženému talíři.
Recept na nejlepší nálev na houby je jednoduchý, a když se správně připraví, vydrží houby i dva roky. Zavařené houby na kyselo jsou tak skvělým způsobem, jak si uchovat houbařské úlovky na dlouhou dobu.
Jak udělat nálev na houby na kyselo
Příprava nálevu je klíčová. Pokud si lámete hlavu s tím, jak udělat nálev na houby, poradím vám: základem je správný poměr octa, cukru a koření. Tento nálev dodá houbám nejen delikátní sladkokyselou chuť, ale také zaručí jejich dlouhou trvanlivost. S takto připravenými houbami můžete experimentovat, ať už je podáváte s masem, přidáváte do salátů, nebo je používáte do dalších pokrmů.
Nakládání hub není jen skvělým způsobem, jak je uchovat, ale také umožňuje vychutnat si jejich sezónní bohatství po celý rok. Na mém blogu najdete mnoho variant, jak houby zpracovat, a mezi nakládané houby top recepty patří právě tyto sladkokyselé. Díky své jednoduchosti a chutnosti jsou oblíbené mezi všemi houbaři i milovníky dobrého jídla.
TIP! Vyzkoušejte také vynikající ryzce na kyselo
Pokud vás zajímá více o vaření z hub, určitě by vás mohla zaujmout moje houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni, která je naprostým unikátem na českém trhu. V této kuchařce najdete 107 receptů z 36 druhů hub, které vás provedou nejen známými, ale i méně známými druhy hub. Navíc se dozvíte, jak houby hledat, poznávat a vařit z nich po celý rok.
A nezapomeňte také na mou novinku, houbařský průvodce Šumavská houbička v lese, který je praktickým celoročním průvodcem pro houbaře.
Naložené houby na kyselo
Ingredience
- 500 g hříbků (nebo jiných lesních hub)
- 165 ml kvasného octa
- 1 velká cibule
- 350 ml vody
- 2 lžíce soli
- 1 větší lžíce cukru
- 4 velké bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 1 lžíce hořčičného semínka
Instrukce
- Hřiby očistěte a překrájejte na stejně velké kousky. Cibuli nakrájejte na kolečka.
- Dejte je vařit se lžící soli a kroužky cibule na 5 minut od bodu varu. Poté sceďte a dejte v sítku stranou.
- Do čistého hrnce dejte vodu, lžíci soli, cukr, koření a míchejte, dokud se cukr se solí nerozpustí. Pak přilijte ocet a svařte 3 minuty od bodu varu. Poté nechte nálev lehce schladnout.
- Do čistých sklenic naplňte houby s cibuli a zalijte je nálevem tak, aby byly zcela ponořené. Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou a zavíčkujte čistými víčky.
- Sklenice dejte do hrnce, zalijte je do 3/4 výšky vodou a sterilujte je na 90 stupňů Celsia 30 minut.
- Poté sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
- Houby na kyselo skladujte v suchu a temnu. Správné nakládané houby vydrží minimálně 2 roky.