Houby obalené v mouce, vajíčku a strouhance jsou nejoblíbenější jídlo všech českých houbařů. Ani já si neumím představit, že bych si během letní sezóny neobalila hřiba nebo právě bedlu. Pokud nevíte, jak na tuto klasickou pochoutku, mrkněte na jednoduchý recept.
Smažené bedly v trojobalu patří mezi nejoblíbenější recepty z hub, které si rádi připraví jak začátečníci, tak zkušení houbaři. Bedly jsou díky své velikosti a jemné struktuře ideální pro obalování v klasickém trojobalu – mouka, vejce a strouhanka. Smažené jsou krásně křupavé zvenku a šťavnaté uvnitř, což je ideální kombinace pro chutný a rychlý oběd či večeři.
Jak zpracovat bedly? Šumavská houbička v kuchyni napoví
Při přemýšlení, jak zpracovat bedly, se nabízí mnoho možností. Kromě smažení můžete z bedel udělat třeba dušené bedly nebo výborný guláš z bedel, který je plný intenzivní houbové chuti. Bedly jsou navíc vynikající i jako náplň, proto jsou plněné bedly mletým masem skvělou variantou pro vydatnější jídlo. Pokud hledáte lehčí variantu, zkuste plněné bedly se sýrovou či zeleninovou směsí.
Kromě klasických kloboučků bedel můžete využít i jejich nožičky, ze kterých se dělají chutné hranolky z bedly. Tato pochoutka je skvělým doplňkem k hlavnímu jídlu nebo jako zdravá alternativa k tradičním bramborovým hranolkům. Bedly se také dají dobře zpracovat na zimu, a to ve formě sušených hub. Sušené bedle recepty můžete využít kdykoliv, když si chcete připravit například omáčku z bedel nebo bedly na kmíně, které jsou jednoduché a lahodné.
Pokud máte více času, zkuste si bedly zapéct – bedly v troubě získají skvělou texturu a dají se kombinovat s dalšími přísadami, jako je sýr či zelenina. Ať už se rozhodnete pro smažení, dušení nebo plnění, bedly vždy přinesou do vaší kuchyně skvělou chuť a vůni lesa.
Naučím vás být zkušeným houbařem
Už když bedly vysoké sbírám, slyším jak prská olej a na jazyku už cítím křupavé houbové řízečky. Bez této dobroty prostě není houbařská sezóna sezónou a pokud se nějakou náhodou stalo, že jste řízky z bedly vysoké ještě nejedli, protože si nevíte rady s jejich rozpoznáním v lese či na louce, pak si pořiďte můj houbařský průvodce.
Knížka Šumavská houbička v lese vás naučí sbírat houby celoročně. Pomůže vám naučit se rozpoznat 127 druhů hub. Nabídne detailní fotografie typických znaků daných hub a a fotky srovnávací, které pomohou vyhnout se nepříjemné záměně.
Pomohou také QR kódy, které vás přesměrují na má houbařská videa, kde si houbu prohlédnete přímo v lese a při sběru.
Bedly smažené v trojobalu – Vynikající houbové řízky z bedel
Ingredience
- kloboučky bedly vysoké
- 1 ks vajíčko
- 2 hrsti hladké mouky
- 2 hrsti (domácí) strouhanky
- 1 dcl mléka
- olej slunečnicový na smažení
- koření sůl, pepř
Instrukce
- Kloboučky bedel si odkrojte od nožiček, nezapomeňte vykrojit také tuhý střed. Poté houby nasolte, případně i opepřete.
- Nyní si připravte misky s hladkou moukou, strouhankou a směsí rozšlehaného vajíčka, mléka, soli a pepře.
- Bedly obalte nejdříve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Chcete-li mít řízky opravdu křupavé, zopakujte 2 a třetí krok obalování ještě jednou.
- Bedly smažte v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova. Smažit můžete také v přepuštěném másle Ghí nebo na sádle.
- Usmažené houbové řízky nechte okapat na papírové utěrce.
- Podávejte s bramborem či čerstvým pečivem. Můžete přidat nějakou omáčku, kyselou okurku, kozí rohy, chilli papričky. Záleží jen na vaší chuti.