Pokud mě sledujete na mém youtube kanále Šumavská houbička, pak jistě víte, že kotrč kadeřavý je má oblíbená houba. Reklamu ji dělám od léta do podzimu, a tak si své místo vybojovala i v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Recepty z kotrče jsou vždy zárukou dobroty, ale mohu vás ujistit, že tato omáčka vás okouzlí!
Tip! Falešná dršťková polévka z kotrče
Smetanová omáčka z kotrče kadeřavého
Jednodušší a chutnější už to být nemůže!
Ingredience
- 4 hrsti vymytého a na kousky natrhaného kotrče
- 1/2 ks bílé cibule
- 200 ml hovězího vývaru
- 150 ml 33% smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- dle chuti sůl, pepř, tymián
- na dozdobení petržel, popř. jiné oblíbené bylinky
Instrukce
- Kotrč vymyjte od nečistot a poté ho natrhejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno.
- V pánvi rozehřejte lžíci másla a přidejte cibuli, kterou nechte zesklovatět.
- Po chvilce přidejte kotrč a nechte opět restovat.
- Osolte, opepřete a přidejte sušený či čerstvý tymián.
- Přidejte další lžíci másla a nechte ho rozehřát. Poté přisypte mouku a pečlivě promíchejte tak, aby se vytvořila jíška. Tu nechte lehce opéct.
- Po částech začněte přilévat vývar, který pečlivě promíchávejte s jíškou.
- Nechte provařit a poté přilijte smetanu. Nechte pomalu provařit 2 minutky a můžete podávat.
- Kotrčová omáčka je nejlepší s houskovým knedlíkem, posypaná čerstvou petrželkou.
Video
Poznámka:
Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla.
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Je to výborný, i ve verzi co dům dal 😀 dělala jsem na sádle se zeleninovým vývarem a jako přílohu narychlo těstoviny