Smrži jsou velmi výrazné houby, které si rozumí s jemnými surovinami. Bramborová polévka je velmi syté klasické jídlo, které se díky smržům dostává na úroveň luxusního pokrmu. Křupavou složkou je pak vysmažená slanina do křupava. Vyzkoušejte jednoduchou bramborovou polévku se Smrži obecnými (Morchella esculenta).
Smrž obecný je nejrozšířenějším druhem smržů v České republice. Jde o restauracemi ceněnou houbu, která se vykupuje za zhruba jeden tisíc za kilogram. Pokud máte štěstí a víte, kde smrži rostou, můžete si smrže najít a uvařit luxusní jídla u sebe doma.
Vyzkoušejte lahodný pokrm se smrži! Smrži na másle s bylinkovo-bramborovou kaší
Bramborová polévka se smrži a slaninou
Ingredience
- 2-5 ks Smržů obecných
- 4-5 ks brambor
- 1 litr hovězího vývaru
- 1 ks jarní cibulka
- 1 lžíce másla
- koření bobkový list, nové koření, sůl, pepř, drcený kmín
- 3 plátky slaniny
Instrukce
- Nejdříve si omyjte smrže, nejlépe to jde pod tekoucí vodou. Popřípadě použijte jemný kartáček. Poté nakrájejte na silnější kolečka.
- Brambory oloupejte na nakrájejte na menší kostičky.
- Bílou část jarní cibulky nakrájejte na drobno. Část natě si nechte na ozdobení polévky, zbytek budete vařit v polévce vcelku.
- V hlubším hrnci si rozehřejte máslo a krátce na něm orestujte cibulku. Po minutě přidejte smrže a nechte je také chvilku restovat. Pár koleček hub si nechte stranou.
- Přisypte brambory.
- Zalijte vývarem. Přidejte koření. Vařte do změknutí brambor.
- Mezitím si v pánvičce nechte dokřupava vysmažit plátky slaniny a orestujte pár koleček smržů. Houby restujte na výpeku ze slaniny, dle potřeby přidejte máslo.
- Po uvaření brambor, vyjměte bobkový list a nové koření. Polévku rozmixujte v jemný krém.
- Bramborový krém nalijte do misky, ozdobte orestovanými kolečky smržů, křupavou slaninou a jarní cibulkou.