Jestli něco miluji, tak houbové recepty, které jsou jednoduché natolik, že si je rádi uděláte a po jejich ochutnání si, jak se říká, jen tak beze slov sednete na zadek. Takový je přesně i dnešní recept na Smrže na másle. Je to opravdová delikatesa a přitom vlastně nic těžkého.
Smrže jsou jarní houby, které rostou od dubna do května a jde o nejcenější českou hobičku. Tomu také odpovídá její cena, která se pohybuje od jednoho tisíce za kilogram. V našich lesích roste několik druhů, ale všechny jsou jedlé a opravdu výtečné.
Na pohled jde o krásné netradiční houby, uvnitř duté a jejich hlavy připomínají včelí plástev. Mohou lehce připomínat Kačenku českou, ale osobně bych řekla, že jejich chuť je více masitá, kořenitá a má v sobě to, co vám na tváři vykouzlí blažený úsměv.
Uvařte si také! Kačenka česká recept – Delikátní Verpa bohemica na topince
Smrže na másle s bylinkovo-bramborovou kaší
Ingredience
- 3 ks smrže
- 2 silnější plátky másla
- 1 dcl hovězího vývaru
- dle chuti drcený kmín, sůl, pepř
- na přílohu bramborovou kaši s čerstvou pažitkou
Instrukce
- Smrže jsou svým vzhledem předurčeny k tomu, aby v nich ulpívaly nečistoty, proto je třeba je pečlivě vymýt proudem vody, popřípadě očistit malým kartáčkem.
- Poté je nakrájejte na silnější kolečka.
- Na rozpálené pánvi rozehřejte plátek másla a kolečka Smrže na něm z obou stran 2 minutky restujte, poté přidejte další plátek másla.
- Po dalších dvou minutách přilijte teplý vývar a nechte jej zredukovat na požadovanou hustotu sosu. Osolte, opepřete, přidejte větší špatku drceného pepře.
- Výsledek je možné zahustit ještě malým kouskem studeného másla.
- Podávejte s bramborovou kaší, do které vmíchejte čerstvé bylinky (petržel, nebo třeba pažitku).