Smrže (Morchella) jsou velmi návyková jarní houby, které po prvním ochutnání chcete jíst už pořád. Když už je milujete na houbové topince a máte chuť vyzkoušet delikátní chuť smržů jinak než v klasické úpravě ”smrže na másle”, pak vám přijde vhod můj další luxusní recept ze smržů. Plněné smrže mletým masem vás dostanou do gurmánského nebe už prvním soustem.
Smrž je jarní houba, která roste od dubna do května. Najdete je v lužních lesích, u lesních cest, v parcích a zahradách. V České republice roste několik druhů smržů, jejich přesné zařazení do druhu vyžaduje mikroskopické určení. Všechny druhy smržů jsou jedlé, tudíž se nemusíte bát je konzumovat i bez mikroskopického určení. Smrže mají specifický vzhled, jejich hlava připomíná včelí plástev.
Kde najít smrže? To vám poradím ve svém houbařském videu.
Zapečené plněné smrže mletým masem
Ingredience
- 6 ks čerstvých smržů
- 300 gramů hovězího mlého masa
- 6 plátků slaniny
- 1 ks vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 1 ks menší červená cibule
- 1 lžíce červené mleté papriky
- dle chuti sůl, pepř
Instrukce
- Připravte si všechny ingredience.
- Smrže si pečlivě vymyjeme od nečistot z lesa. Rozkrojíme podélně tak, aby se vytvořila kapsa k naplnění.
- V misce smícháme mleté maso s celým vajíčkem, kořením a strouhankou.
- Vytvoříme válečky, které obalíme ve slanině a váleček pak vložíme do rozkrojeného smrže.
- Naplněné smrže vyskládáme do pekáčku. Pod houby dáme pár plátků másla.
- Pečeme na 175 stupňů Celsia asi 35 minut.
- Podáváme s opečeným chlebem. Hodí se i k vařeným bramborám.