Smrže jsou gurmánské houby, které se na jaře dodávají do nejluxusnějších restaurací. Smržová omáčka je nejchutnější recept z těchto jarních hub. Zkuste si ji uvařit dle mých jednoduchý pokynů. Omáčku ze smržů zvládnete rychle a výsledek vás ohromí!
Smrže jsou velice chutné houby, které se draze vykupují do těch nejlepších restaurací. Ale nemusíte platit tisíce za to, abyste tuto houbovou delikatesu ochutnali. V listnatých hájích, v místech dřevních skládek i na svých mulčovacích záhonech můžete smrže objevit.
Receptů, kde můžete čerstvé i sušené smrže upotřebit je celá řada. Já nejvíce preferuji jednoduché rcepty, kde spojuji smrže a čerstvé bylinky. Smrže si nejvíce rozumí s medvědím česnekem, tymiánem, rozmarýnem nebo lesní pažitkou. Smržovou omáčku se smetanou pak můžete servírovat k opečeným bramborám nebo třeba hovězímu steaku.
Smržová omáčka s medvědím česnekem recept
Ingredience
- 7 ks smržů
- 5 ks vařených brambor ve slupce (já použila červené)
- 50 ml bílého vína
- 100 ml 33% smetany
- 3 listy medvědího česneku
- 2 lžíce másla
- dle chuti sůl, pepř
Instrukce
- Smrže očistěte a podélně překrojte. Česnek nakrájejte na silnější proužky. Brambory překrájte na poloviny.
- Do pánve dejte rozehřát máslo a na něm nechte smrže asi 4 minuty restovat. V průběhu je jednou otočte.
- Ke smržům přilijte víno a nechte ho vyvařit.
- Smrže osolte a opepřete. Přilijte smetanu a přidejte česnek. Smetanu nechte zredukovat do požadované konzistence.
- Mezitím si na druhé pánvi opečte na lžíci máslo půlky vařených bormbor, aby chytli zlatavou ,,kůrku''.
- Smetanovou omáčku servírujte s opečenými brambory, které na talíři ještě osolte.