nejlepší houbová kuchařka

Šťavnatka pomrazka recept – Skvělá houbová polévka

33

Houbové polévky jsou neodmyslitelnou součástí naší tradiční kuchyně a připomínají vůni lesa i babiččinu kuchyni. Jednou z hvězd mezi houbovými recepty je nepochybně smetanová houbová polévka. Šťavnatka pomrazka recept je lahodný, sytý a zároveň jemný.

Šťavnatka pomrazka je jedna z málo známých, ale mimořádně chutných hub, které dodají polévce charakteristickou houbovou chuť a jemnou texturu.

Co se dává do houbové polévky, aby byla skutečně skvělá, a jak ji správně ochutit, aby připomínala babiččinu klasiku? Vše si ukážeme krok za krokem.

Příprava bílé houbové polévky je jednodušší, než si možná myslíte, a přesto je výsledek naprosto výjimečný. Základem je vždy kvalitní vývar, čerstvé houby a správné dochucení, které zvýrazní jejich přirozenou chuť.

TIP! Vyzkoušejte houbové škvarky ze šťavnatky pomrazky!

Šťavnatka pomrazka, kterou můžete nalézt v lesích zejména na podzim a přes zimu, je díky své šťavnatosti a jemné konzistenci perfektní volbou. Tento recept je ideální ukázkou, jak jednoduchá houbová polévka může potěšit i ty nejnáročnější strávníky a stát se oblíbenou součástí vašeho jídelníčku.

stavnatka pomrazka recept
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vařit i z méně známých druhů hub.

Inspiraci pro tento recept najdete nejen v babiččině kuchyni, ale také v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, která obsahuje 107 receptů z 36 druhů hub a mnoho tipů, jak celoročně houbařit.

Pokud vás zajímá více o samotné šťavnatce pomrazce, její sezóně a lokalitách, kde ji sbírat, doporučuji se začíst do průvodce Šumavská houbička v lese.

Jak dochutit houbovou polévku? Šťavnatka pomrazka recept vám to objasní

Tajemství dochucení houbové polévky tkví v kombinaci čerstvých surovin a smetanového základu, který houbám dodá jemnost. Špetka čerstvého tymiánu, stroužek česneku a kousek másla udělají zázraky. Ať už hledáte klasickou houbovou polévku, nebo se chcete naučit něco nového, tento recept na polévku z čerstvých hub je skvělým startem pro každého milovníka poctivé domácí kuchyně.

Nejlepší houbová polévka se šťavnatkou pomrazkou

Šťavnatka pomrazka recept na jednoduchou polévku z hub.
Porce 3
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 2 hrsti šťavnatky pomrazky
  • 1 menší bílá cibule
  • 80 ml 33% smetany
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 1/4 sýru camembert
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 středně velká mrkev
  • 4 menší brambory
  • 1 lžíce hladké mouky
  • koření dle chuti sůl, pepř, drcený kmín, červené mletá paprika.

Instrukce

  • Šťavnatku pomrazku očistěte a překrájejte na menší kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky. Cibuli nakrájejte na jemno. Česnek utřete na jemno. Mrkev nakrájejte na menší kousky.
  • Do hrnce dejte lžíci másla, cibuli a mrkev. Nechte opéct do lehce zlatava.
  • Poté přidejte šťavnatku pomrazku. Osolte, opepřete a okmínujte dle chuti. Nechet další 2 minut opékat.
  • Přidejte česnek a mletou papriku.
  • Po chvilce přidejte lžíci másla a poté, co se rozehřeje, zasypte hladkou mouku. Pečlivě promíchejte a nechte minutu opékat.
  • Za stálého míchání přilijte vývar, přidejte brambory, trochu mleté papriky a snítku petržele. Vařte asi 8 minut.
  • Pře koncem vaření přilijte smetanu, přisypte na kostičky nakrájený sýr. Vyndejte petržel a lehce obsah polévky promixujte.
  • Nechte ještě 2 minuty provařit.
  • Hubovou polévku se šťavnatkou pomrazkou podávejte s chlebovou topinkou, posypanou nasekanou petrželkou.

Poznámka:

Jak vařit z hub jednoduše a rychle? Jak se zorientovat v celoročním houbaření? Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vařit 107 skvělých receptů z 36 druhů celoročně rostoucích hub. Díky knize se naučíte sbírat houby od jara až do zimy. 
Houbová kuchařka k zakoupení na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, houbová polévka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: štavnatka pomrazka, šťavnatka pomrazka recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close