Houbové polévky jsou neodmyslitelnou součástí naší tradiční kuchyně a připomínají vůni lesa i babiččinu kuchyni. Jednou z hvězd mezi houbovými recepty je nepochybně smetanová houbová polévka. Šťavnatka pomrazka recept je lahodný, sytý a zároveň jemný.
Šťavnatka pomrazka je jedna z málo známých, ale mimořádně chutných hub, které dodají polévce charakteristickou houbovou chuť a jemnou texturu.
Co se dává do houbové polévky, aby byla skutečně skvělá, a jak ji správně ochutit, aby připomínala babiččinu klasiku? Vše si ukážeme krok za krokem.
Příprava bílé houbové polévky je jednodušší, než si možná myslíte, a přesto je výsledek naprosto výjimečný. Základem je vždy kvalitní vývar, čerstvé houby a správné dochucení, které zvýrazní jejich přirozenou chuť.
TIP! Vyzkoušejte houbové škvarky ze šťavnatky pomrazky!
Šťavnatka pomrazka, kterou můžete nalézt v lesích zejména na podzim a přes zimu, je díky své šťavnatosti a jemné konzistenci perfektní volbou. Tento recept je ideální ukázkou, jak jednoduchá houbová polévka může potěšit i ty nejnáročnější strávníky a stát se oblíbenou součástí vašeho jídelníčku.
Inspiraci pro tento recept najdete nejen v babiččině kuchyni, ale také v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, která obsahuje 107 receptů z 36 druhů hub a mnoho tipů, jak celoročně houbařit.
Pokud vás zajímá více o samotné šťavnatce pomrazce, její sezóně a lokalitách, kde ji sbírat, doporučuji se začíst do průvodce Šumavská houbička v lese.
Jak dochutit houbovou polévku? Šťavnatka pomrazka recept vám to objasní
Tajemství dochucení houbové polévky tkví v kombinaci čerstvých surovin a smetanového základu, který houbám dodá jemnost. Špetka čerstvého tymiánu, stroužek česneku a kousek másla udělají zázraky. Ať už hledáte klasickou houbovou polévku, nebo se chcete naučit něco nového, tento recept na polévku z čerstvých hub je skvělým startem pro každého milovníka poctivé domácí kuchyně.
Nejlepší houbová polévka se šťavnatkou pomrazkou
Ingredience
- 2 hrsti šťavnatky pomrazky
- 1 menší bílá cibule
- 80 ml 33% smetany
- 700 ml hovězího vývaru
- 1/4 sýru camembert
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 středně velká mrkev
- 4 menší brambory
- 1 lžíce hladké mouky
- koření dle chuti sůl, pepř, drcený kmín, červené mletá paprika.
Instrukce
- Šťavnatku pomrazku očistěte a překrájejte na menší kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky. Cibuli nakrájejte na jemno. Česnek utřete na jemno. Mrkev nakrájejte na menší kousky.
- Do hrnce dejte lžíci másla, cibuli a mrkev. Nechte opéct do lehce zlatava.
- Poté přidejte šťavnatku pomrazku. Osolte, opepřete a okmínujte dle chuti. Nechet další 2 minut opékat.
- Přidejte česnek a mletou papriku.
- Po chvilce přidejte lžíci másla a poté, co se rozehřeje, zasypte hladkou mouku. Pečlivě promíchejte a nechte minutu opékat.
- Za stálého míchání přilijte vývar, přidejte brambory, trochu mleté papriky a snítku petržele. Vařte asi 8 minut.
- Pře koncem vaření přilijte smetanu, přisypte na kostičky nakrájený sýr. Vyndejte petržel a lehce obsah polévky promixujte.
- Nechte ještě 2 minuty provařit.
- Hubovou polévku se šťavnatkou pomrazkou podávejte s chlebovou topinkou, posypanou nasekanou petrželkou.