Pokud jste milovník slaných snídaní a zejména vajec, pak si musíte udělat tradiční tureckou snídani Cilbir. Turecká vejce jsou vynikající a spolu se smrži jde o luxusní záležitost. Tyto turecká vejce se smrži budete mít hotové hned a snědené bohužel taky hned. Vyzkoušejte recept se smrži.
Slané snídané, to je moje! Miluji když se mohu po ránu zakousnout do křupavého pečiva, zeleniny a hlavně vajec. Tradičně si dělám volská oka s lahodným tekutým středem, ale pro tentokrát jsem si udělala snadné ztracené vejce, přidala orestované smrže a vše propojila kvalitním řeckým jogurtem. Lahůdka!
Turecká vejce s houbami
Vynikající recept se smrži. Vyzkoušejte lahodné propojení tureckých vajec a smržů.
Ingredience
- 5 ks smržů
- 150 g řeckého jogurtu
- 2 plátky chleba
- 2 lžíce másla
- dle chuti chilli, pepř, sůl, česnek, hladkolistou petržel
- dle potřeby rostlinný olej, trochu vody, potravinovou folii
Instrukce
- Smrže očistěte a podélně překrojte.
- Do pánve si dejte lžíci másla a dvě minuty z každé strany smrže restujte.
- Mezitím si v misce smíchejte jogurt s utřeným česnekem, solí a pepřem.
- Menší mističky vyložte potravinovou folií a vytřete je olejem. Poté do každé mističky vyklepněte vejce a konce folii spojte, aby vznikly jakési ,,měšce''.
- K houbám nalijte trochu vody, přiklopte pokličkou a duste asi 7 minut. Poté je vyndejte stranou a dejte do pánve rozehřát lžíci másla. Přisypte chilli a nechte chvilku rozvonět, poté odstavte stranou.
- Mezitím si dejte vejce vařit na 3,5 minuty do vroucí vody. Konce folii přiklopte pokličkou, aby se ,,měšce'' neponořily celé do vody.
- V mezičase si v toustovači připravte křupavé topinky.
- Jogurt nandejte na talíř, na něj položte vejce, houby, posypte na jemno nasekanou petrželí. Polijte chilli máslem. Houby a vejce na závěr posolte a opepřte. Servírujte spolu s křupavým chlebem.
Video
Poznámka:
Vynikající houbové recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Kniha obsahuje také praktické návody, jak celoročně houbařit.
V kuchařce najdete 107 houbových receptů z 36 druhů hub.
Knížku si zakoupíte pouze na www.sumavskahoubicka.cz