Jestli mě něco letos něco učarovalo, pak to byl vatovec obrovský (Calvatia gigantea)! Nikoliv vatovec v trojobalu, ale v pivním těstíčku. Neuvěřitelná dobrota, která je hned hotová a pochutnáte si na ni ještě více než na klasických houbových řízcích z vatovce. Pojďte se mnou vytvořit křupavé pýchavky, které zmizí lusknutím prstu!
Pokud máte vatovce nadbytek, radím vyzkoušet receptů víc. U nác jsou oblíbené i zmíněné řízky z vatovce, omáčka z vatovce a také pýchavkový mozeček. Opomenout ale nemohu ani pýchavku na mozzarelle a křupavé bagetce.
Pýchavka v pivním těstíčku
Vynikající pýchavka/ vatovec v pivním těstíčku. Hotové i snědené za chvilku!
Ingredience
- 8 plátků vatovce obrovského
- 200 ml piva
- 5 lžic hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička kypřícího prášku (bio bez fosfátů)
- dle chuti sůl, pepř, petržel
- na smažení slunečnicový olej
Instrukce
- Vatovec oloupejte a nakrájejte na větší plátky široké 1-2 centimetry.
- V pánvi si rozpalte olej na smažení.
- Mezitím si připravte pivní těstíčko. Do hlubší mísy nalijte pivo, přidejte kukuřičný škrob, kypřící prášek, mletou papriku, sůl, pepř, hladkou mouku a dohladka utřený česnek. Pečlivě promíchejte v hustější pivní těstíčko.
- Plátky vatovce jeden po druhém obalte v těstíčku a hned dejte smažit.
- Vatovec smažte na mírnějším plameni dozlatova z každé strany.
- Po usmažení nechte kousky okapat na papírové utěrce a podávejte. Nejlépe se sladkou chilli omáčkou posypané nasekanou petrželkou.
Video
Poznámka:
Houbové recepty najdete na youtube kanále Šumavská houbička v kuchyni nebo ve stejnojmenné houbové kuchařce, která je v prodeji na www.sumavskahoubicka.cz