Chcete snadný recept na vepřovou panenku s houbovou omáčkou? Tady ho máte! Chutněji už to nejde. Já použila hřiba kováře, ale do omáčky se hodí lišky, hřiby smrkové a představit si to umím i s křemenáči. Zkrátka vaší fantazii se meze nekladou.
Znáte houbu, která chutná jako humr? Korálovec ježatý je léčivá houba s vynikající chutí!
Vepřová panenka s houbovou omáčkou z hřiba kováře
Rozpadavé masíčko, silná houbová omáčka.
Ingredience
- 1 větší hrst hřiba kováře
- 1 ks vepřové panenky
- 100 ml 33% smetany
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1/2 menší červené cibule
- koření sůl, pepř, kmín
- bylinky čerstvý nebo sušený rozmarýn
Instrukce
- Nejdříve si rozpálíme pánev až se z ní bude kouřit.
- Panenku pomazlíme ze všech stran v olivovém oleji.
- Panenku zprudka opékáme z každé strany asi 2 minuty. Poté ji zabalíme do alobalu a necháme stranou.
- Mezitím si nakrájíme na jemno cibuli a houby na plátky.
- Na másle zpěníme cibuli a přidáme houby. Restujeme asi 3 minuty.
- Přilijeme necelých 100 ml vody a pod pokličkou dusíme cca 15 minut. (Hřib kovář je třeba vařit nejméně 15 minut!)
- K houbám přilijeme smetanu, přidáme bylinky, kmín a necháme lehce provařit.
- Maso rozbalíme, šťávu vlijeme do omáčky a maso nakrájíme na špalíčky. Na talíři maso osolíme a opeříme.
- Podáváme například s pečeným bramborem.
Video
Poznámka:
Hřib kovář je výborná jedlá houba, která vyžaduje delší tepelné zpracování. Uvádí se něco mezi 15 a 25 minutami. Chcete se o hřibu kováři, kterému se přezdívá modrák, dozvědět více? Své houbařské zkušenosti vám předávám v tomto youtube videu na mém kanále ŠUMAVSKÁ HOUBIČKA.