Osobně bych si tipla, že Liška obecná je druhá nejoblíbenější houba na českém talíři. Je snadno rozpoznatelná, vynikající a v kuchyni vás nepřekvapí žádným složitým upravováním. A baví jak masožravce, tak i ty, kteří si pochutnají na jídle bez masa. Dnes to ale bude recept s vepřovou panenkou, který v sezóně lišek musím pro svou oblíbenost u celé mé rodiny vařit co týden.
Možná víte, že si více libuji v bezmasém vaření, ale to neznamená, že si neporadím s pěkným kouskem masíčka. Touto liškovou omáčkou jsem vyhlášená a mnozí z mých přátel se nemohou dočkat, kdy jim donesu čerstvé Lišky obecné z lesa, aby si právě tento recept mohli uvařit.
Tip! Chcete si uvařit skvělé jídlo z lišek bez masa? Pak se mrkněte na tento super rychlý recept. Houbové stir-fry je další z mých gastro pokladů.
Vepřová panenka s liškovou omáčkou a brambory Hasselback
Ingredience
- 3 hrsti Lišek obecných
- 1 ks vepřová panenka
- 8 ks středně velkých brambor
- 1 ks červená cibule
- 1 kelímek 31% smetany
- 3 lžíce másla
- 1 dcl bílého vína
- koření sůl, pepř, grilovací koření
Instrukce
- Nejdříve si připravte brambory. Je třeba nakrájet na tenké plátky, ale nesmíte dokrojit do konce, aby brambora držela stále pohromadě. Můžete si pomoc čínskými hůlkami nebo vařečkou, o které se vám nůž při řezu zabrzdí.
- Brambory vyskládejte na plech na pečící papír. Pokapejte olivovým olejem, posypejte grilovacím kořením a pokud směs neobsahuje sůl, tak také posolte. Brambory pečte na 200°C 20-30 minut.
- Rozpalte si pánev tak, aby se z ní kouřilo.
- Mezitím si umytou vepřovou panenku nakrájejte na čtyři přibližně velké špalíčky. Ty pomazlete v olivovém oleji.
- Začněte panenku zprudka opékat z každé strany 2-3 minuty.
- Panenku dejte odpočinout na cca 10 minut do alobalu.
- Do pánve dejte rozehřát máslo. Orestujte cibulku a lišky.
- Po pěti minutách zalijte vínem 1dcl a nechte ho všechno vyvařit.
- Nyní zalijte smetanou a na nižší teplotu nechte 2-3 minutky provařit.
- Do pánve vlijte šťávu z masa, která vám zbyla v alobalu, promíchejte.
- Vepřovou panenku na talíři bohatě opepřete a posolte. Servírujte s brambory Hasselback, přelité smetanovou omáčkou z lišek.