Lahodná a velmi jednoduchá vepřová roláda z panenky. Skvělý recept na nedělní oběd – vepřová roláda s houbami. Ochutnejte geniální kombinaci jemného masa a aromatické hlívy růžové.
Hlíva růžová (Pleurotus djamor) není jen krásnou ozdobou domácích pěstíren, ale také skvělou ingrediencí do kuchyně. Její jemná textura, výrazná vůně a lehce masová chuť dělají z této houby vynikající surovinu pro různé pokrmy. Díky své masité konzistenci se skvěle hodí do náplní a právě v kombinaci s vepřovým masem vytváří velmi chutnou vepřovou roládu.
Hlíva růžová se dá velmi jednoduše vypěstovat doma
Tato houba zaujme na první pohled svým růžovým až lososovým zbarvením, které je ve světě hub poměrně netradiční. V mládí má drobné, pevné kloboučky, které se postupně zvětšují a získávají výraznější aroma. V přírodě ji sice nenajdeme, ale naštěstí je domácí pěstování hlívy růžové je velmi snadné. Stačí pořídit hlíva růžová substrát s myceliem umístit do vhodného prostředí a během několika týdnů se můžete těšit na první sklizeň.

Vyzkoušejte také! Hlíva růžová recept na topince
Hlíva růžová léčivé účinky – Nejen skvělá chuť, ale i zdravotní benefity
Kromě kulinářského využití má hlíva růžová i mnoho zdravotních benefitů. Obsahuje široké spektrum vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují imunitní systém, zlepšují trávení a mají protizánětlivé účinky. Stejně jako jiné druhy hlívy pomáhá i tato varianta regulovat hladinu cholesterolu a podporuje celkovou vitalitu organismu.

Hlíva růžová v kuchyni – Vepřová roláda z panenky
Při tepelné úpravě hlíva růžová nejenže neztrácí své cenné látky, ale její chuť se ještě zvýrazní. Lehce nasládlé tóny doplněné o jemnou vůni připomínající mořské plody z ní dělají skvělého společníka pro vepřové maso. V kombinaci s bylinkami, česnekem a šťavnatou roládou vytvoří dokonalý pokrm, který si snadno oblíbíte.
Pokud jste hlívu růžovou dosud neochutnali, je nejvyšší čas ji zařadit do svého jídelníčku. A co může být lepšího než začít s výtečnou vepřovou roládou plněnou touto lahodnou a zdraví prospěšnou houbou? Připravte si ji podle následujícího receptu a dopřejte si jedinečný gurmánský zážitek!

Vepřová roláda z panenky plněná hlívou růžovou
Ingredience
- 100 g čerstvé hlívy růžové
- 1 středně velkou vepřovou panenku
- 150 ml libovolného vývaru
- 50 ml smetany
- 1 malou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín
- dle chuti bylinky hladkolistou petržel
Instrukce
- Troubu si rozehřejte na 180 stupňů Celsia.
- Do pánve dejte rozehřát lžíci másla a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a hlívu růžovou. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín a sekanou petrželku dle své chuti. Poté opékejte asi 5 minut.
- Přidejte najemno utřený česnek a rozšlehaná vejce a promíchejte. Po asi minutě přendejte houbovou nádivku stranou.
- Vepřovou panenku podélně rozřízněte a poté rozklepejte. Posolte, opepřete a naplňte nádivkou z hlívy růžové. Zabalte a zajistěte párátky.
- Do pánve si dejte rozehřát lžíci másla a lžíci oleje. Vepřovou roládu z panenky zprudka opečte ze všech stran.
- Roládu přendejte do pekáčku a zalijte vývarem. Dejte ji péct na 25 minut.
- upečenou vepřovou roládu přendejte na talíř odpočívat a výpek slijte do pánve, přilijte smetanu a svařte omáčku do hustoty, která vám vyhovuje.
- Roládu nakrájejte, polijte omáčkou a servírujte třeba s bramborovým salátem nebo kaší.