Máte rádi kotlety na houbách? Pak si zamilujete tento recept, který spojuje měkoučké kotlety s nejvoňavější houbou jara – májovkou. Májovky jsou všestranně použitelné jarní houby, které se hodí nejen do smetanové omáčky. Tento recept na vepřové kotlety dušené na houbách si oblíbíte po prvním ochutnání!
Čirůvky májovky (Calocybe gambosa) jsou velmi hojné houby, které rostou od dubna do června na loukách, pastvinách, podél lužních lesů, v parcích i zahradách. Jde o jarní houbu, která je ceněná brzkých růstem a také výraznou vůní. Moučné aroma a velmi husté nízké lupeny pod kloboukem jsou významnými určovacími znaky. Májovky rostou velmi hojně a často v tzv. čarodějných kruzích. Na louce je místo růstu viditelné na první pohled. Čirůvky májovky se vyrůstají ve vyšší, tmavší zelené trávě.
Májovky jsou skvělé na houbové topince, ve smetanové omáčce i ve falešné dršťkové polévce. Dnes vám však ukážu, jak si na nich pochutnat v receptu na vepřové kotlety na houbách.
Vepřové kotlety na houbách s čirůvkou májovkou
Ingredience
- 1 miska čirůvky májovky
- 3 plátky vepřové kotlety s kostí
- 1 střední červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce másla
- 400 ml hovězího vývaru nebo vody
- na obalení masa hladká mouka
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
- čerstvé bylinky já použila tymián, rozmarýn, oregano
Instrukce
- Májovky si očistěte, malé plodnice nechte vcelku, větší překrojte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Do pánve dejte rozehřát lžíci másla a na něm orestujte cibuli asi 1 minutu. Poté přidejte májovky, okořeňte je solí a kmínem. Nechte restovat další dvě minuty.
- Mezitím si osolte a opepřete maso a poté ho obalte v mouce z obou stran.
- V pánvi udělejte prostor na maso a přidejte opět lžíci másla. Na máslo položte maso a opékejte ho z obou stran do lehce zlatava.
- Do zapékací mísy dejte zbytek másla na krájeného na plátky. Kotlety spolu s cibulí a masem přendejte do zapékací mísy. Do pánve nalijte vývar a promíchejte ho s výpekem po masu, houbách a cibuli. Poté nalijte do zapékací mísy.
- Přidejte snítky bylinek, celé neoloupaný česnek a dejte péct na 170 stupňů Celsia na cca 2,5 – 3 hodiny. Maso musí být po upečení krásně měkké.
- Upečené vepřové kotlety na houbách podávejte s rýží.