Go Back
falešná dršťková polévka recept

Falešná dršťková polévka s maitake houbou

Houbová verze tradiční dršťkové polévky.
Celkový čas 40 minutes
Course houbová polévka, oběd, večeře
Cuisine česká
Porce 4

Ingredients
  

  • 150 g čerstvých hub maitake
  • 800 ml (zeleninového) vývaru
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžíci sladké mleté papriky
  • 1 lžičku pálivé mleté papriky (dle chuti)
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • dle chuti koření sůl, pepř
  • dle chuti bylinky majoránku, petrželku

Instructions
 

  • Maitake houby očistěte a natrhejte na menší proužky, aby připomínaly dršťky. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek prolisujte.
  • V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte česnek, sladkou a pálivou papriku a krátce orestujte, aby se koření rozvonělo.
  • Zasypte moukou a míchejte, dokud nevznikne světle hnědá jíška. Zalijte vývarem, důkladně promíchejte a přiveďte k varu.
  • Do polévky přidejte natrhané maitake houby, bobkový list, drcený kmín a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud houby nezměknou.
  • Na závěr polévku osolte, opepřete a dochuťte majoránkou podle své chuti.
  • Falešnou dršťkovou polévku s maitake podávejte horkou, ideálně s čerstvým chlebem a posypanou sekanou petrželkou. 

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Keyword maitake receprt, maitake recept, trsnatec lupenitý recept