Falešná dršťková polévka z Kotrče kadeřavého
Jednoduchá kotrčová polévka pro milovníky masa i vegetariány.
Čas přípravy 30 minutes minut
Čas vaření 30 minutes minut
Celkový čas 1 hour hodina
- 1 ks mladý, dobře očištěný Kotrč kadeřavý
- 750 ml hovězího vývaru
- 1 ks menší červená cibule
- 2 ks stroužku česneku
- 3 ks plátků slaniny
- 1 lžíce směs koření na guláš (červená paprika, majoránka, kmín, chilli, sůl, pepř, sušený česnek)
- 2 ks bobkových listů
- 4 ks nové koření
- 4 lžíce slunečnicový olej
Vymývání Kotrče kadeřavého. Když najdete kuchaři ceněnou houbu, Kotrč kadeřavý, čeká vás poměrně náročná práce s jeho vymýváním. Tento proces si můžete usnadnit tak, že Kotrč ponoříte na několik hodin do vody, aby největší nečistoty vyplavaly. Já osobně vezmu Kotrč pod proud vody do vany/sprchy, a to nejhorší odstraním tam. Pak si Kotrč nalámu na menší kusy a začnu s pečlivým vymýváním nejmenších nečistot.
Do rozpáleného hrnce nalijete asi 4 lžíce slunečnicového oleje, osmažíte cibulku se slaninou.
Po chvilce přidáte česnek a nakrájený Kotrč kadeřavý.
Necháte odpařit tekutinu a přidáte koření na guláš, chvilku restujete.
Zalijete hovězím vývarem, přidáte zbytek koření (bobkový list, nové koření) a polévku vaříte do změknutí Kotrče. Já v tomto případě měla opravdu mladý kus Kotrče kadeřavého, tudíž postačilo cca 20 minut varu. Tip! Pokud máte radši hustší polévky, můžete zahustit máslovou jíškou. Polévku podávejte s čerstvým chlebem, nebo jen tak...Uvidíte, že Kotrčovou polévku si zamilujete po první lžíci a po dojedení prvního talíře, poběžíte do lesa v naději, že najdete další Kotrč. U mě tomu nebylo jinak.
Jak poznat Kotrč kadeřavý?
Kotrč najdete nejčastěji u kořenů borovic, méně častěji ve smrkovém lese. Jde o houbu, která je mnohonásobně rozvětvená a jednotlivé větévky jsou na omak masité, na konci zkadeřené. Mladé Kotrče jsou světlé, žlutobílé, starší plodnice mohou být až okrově nahnědlé. Kotrč kadeřavý poznáte i podle jeho velmi příjemné, lehce oříškové vůně.
Keyword držkovka z kotrče, falešná držkovka, kotrč kadeřavý, kotrčová držkovka