Houbová pomazánka s Penízovkou smrkovou
Lehká, svěží, doplněná o chřest a slaninu. To nemůže dopadnout jinak než vylízaným talířem.
Čas přípravy 5 minutes minut
Čas vaření 15 minutes minut
Celkový čas 20 minutes minut
Course chuťovka, večeře
Cuisine česká
- 2 hrsti Penízovky smrkové
- 1 krajíc chleba
- 1 plátek slaniny
- 1-2 stonky zeleného chřestu
- 1/2 ks červené cibule
- 1 balení krémové lučiny
- 1 lžička másla
- dle chuti čerstvá petržel
- koření sůl, pepř
Penízovku smrkovou omyjeme, u starších plodnic odřízneme nožičky.
Slaninu nakrájíme na jemno, cibuli na slabé plátky. U chřestu odlomíme tuhé části a zbytek překrojíme vejpůl.
Rozehřejme si máslo a na něm osmažíme chřest, trvá to asi čtyři minuty. Poté jej dáme stranou.
Do pánve přidáme slaninu a cibuli, smažíme do zlatova. Poté opět dáme stranou.
Na tuku ze slaniny osmažíme penízovku smrkovou, cca čtyři až pět minut, poté zasypeme pokrájenou petrželí a ochutíme solí, pepřem. Opět přendáme do mističky stranou.
Na výpeku ze slaniny a hub si osmahnem křupavou topinku.
Mezitím si smícháme orestované houby s lučinou.
Topinku pomažeme houbovou pomazánkou, zasypeme slaninou s cibulkou a navrch dáme chřest.
Chcete se naučit sbírat Penízovku smrkovou (Strobilurus esculentus)? Své houbařské zkušenosti předávám na youtube kanále Šumavská houbička. Zjistěte, jak poznat Penízovku smrkovou, s čím si ji můžete splést a v jakém biotopu roste.
Keyword houbová pomazánka, houbová topinka, penízovka smrková, penízovka smrková recept, pomazánka z hub, topinka