Houbová topinka s hlívou
Hlíva královská s vepřovou panenkou a křupavou topinkou.
Celkový čas 45 minutes minut
Course chuťovka, oběd, večeře
Cuisine česká
- 1 hlíva královská
- 1/4 vepřové panenky
- 1 krajíc chleba
- 100 ml 33% smetany
- 1/2 bílé cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci olivového oleje
- 5-10 plátků slaniny (podle toho, jak jsou plátky slaniny široké)
- dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín, tymián
Vepřovou panenku odblaňte, pomazlete v olivovém oleji a opečte zprudka ze všech stran do zlatavého povrchu. Každá strana trvá asi minutu a půl. Poté panenku zabalte do slaniny a dejte péct trouby na 12 minut při 175 °C. Upečenou panenku dejte stranou.
Hlívu královskou si nakrájejte na malé kousky. Cibuli nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte lžíci másla a houby s cibulí na něm opečte do jemně zlatava.
Přidejte tymián a sůl, pepř i kmín dle chuti a přilijte smetanu, kterou nechte zredukovat do požadované hustoty, tak aby se směs dala navrstvit na topinku.
Mezitím si v toustovači rozpečte chleba.
Topinku potřete česnekem, navrstvěte smetanovou hlívu a navrch dejte tenké plátky nakrájenou vepřovou panenku.
Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla.
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Keyword hlíva královská, hlíva královská recept