Go Back
houbový kuba s masem

Houbový kuba s masem

Staročeský houbový kuba jako příloha k vepřové panence a silné omáčce.
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour
Course hlavní jídlo, oběd, večeře
Cuisine česká
Porce 2

Ingredients
  

  • 60 g sušeného stročku (lze použít i jiné sušené houby)
  • 1 větší vepřovou panenku
  • 150 g krup
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci hladké mouky
  • dle chuti sůl, pepř, drcený kmín

Instructions
 

  • Sušený stroček či jiné houby zalijte horkou vodou, použijte asi 150 ml vody a pod pokličkou nechte odstát.
  • Kroupy několikrát propláchněte studenou vodou a vařte 25 minut. Na posledních 10 minut varu přidejte ke kroupám slité houby, vody z hub nevylévejte. Hotové uvařené kroupy s houbami slijte.
  • Mezitím si nekrájejte panenku na stejně velké špalíky a každý kousek pomazlete ze všech stran v olivovém oleji. Cibuli nakrájejte na jemno. Česnek utřete na jemno.
  • Pánev si hodně rozpalte a maso na ní opékejte zprudka z každé strany asi 2 minuty. Opečené maso zabalte s plátkem másla do alobalu a nechte stranou odpočívat. Pánev nemyjte, ještě ji použijete.
  • Do jiné pánve si dejte rozehřát sádlo a do lehce zlatava na něm orestujte cibuli. Poté přidejte kroupy s houbami. Okořeňte majoránkou, česnekem, solí, pepřem a drceným kmínem. Nechte lehce opéct, přikryjte pokličkou a dejte stranou.
    TIP! Kubu můžete nechat v troubě zapéct na 5 min (220 stupňů Celsia), získá křupavý povrch.
  • Nyní si připravte rychlou omáčku. Do pánve po masu si dejte lžíci másla a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mouku, pečlivě rozmíchejte metličkou a vzniklou jíšku nechte za občasného promíchání minutu opéct.
  • Poté za stálého míchání přilévejte postupně vývar a část vody z hub. Osolte a opepřete, v případě potřeby nechte zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.
  • Maso rozbalte a šťávu z něj přilijte k omáčce.
  • Na talíř nalijte omáčku, na ni položte maso, které důkladně osolte a opepřete. Podávejte s houbovým kubou.

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Keyword houbový kuba, houbový kuba s masem, kroupový kuba s houbami, staročeský kuba s houbami, stroček recept, stroček trubkovitý, stroček trubkovitý recepty