Go Back
houbová omáčka

Houbová omáčka z pravých hřibů

Hřib dubový ve smetanové omáčce s čerstvým koprem.
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 25 minut
Chod hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně česká
Porce 2

Ingredience
  

  • 1 misku čerstvých hřibů dubových (nebo jiných bílých hřibů)
  • 1 ks cebule
  • 1 svazek čerstvého kopru (lze použít i sušený)
  • 200 ml hovězího vývaru (lze použít i vodu)
  • 150 ml 33% smetany
  • 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • dle chuti sůl, pepř, drcený kmín

Instrukce
 

  • Nejdříve si očistěte hřiby, poté je nekrájejte na tenké plátky či kousky.
  • Cibuli nakrájejte najemno.
  • Do pánve dejte lžíci másla a cibuli na něm 2 minuty restujte.
  • Poté přidejte další lžíci másla a houby. restujte asi 4 minuty.
  • Houby zasypte moukou, promíchejte a nechte 2 minuty za občasného promíchání opéct.
  • Pak po částech podlijte vývarem. Míchejte, aby vám nevznikly hrudky.
  • Pod pokličkou vařte asi 8 minut.
  • Zalijte smetanou a nechte zredukovat do hustoty, která vám vyhovuje.
  • Podávejte s houskovým knedlíkem či těstovinami.

Video

Poznámka:

Houbové recepty najdete na youtube kanále Šumavská houbička v kuchyni nebo ve stejnojmenné houbové kuchařce, která je v prodeji na www.sumavskahoubicka.cz
Klíčová slova houbová omáčka, hřib dubový, hřiby recept, omáčka z hub