Go Back
poctivá kulajda s liškami recept

Poctivá kulajda s liškami a vejcem

Vynikající, sytá a velmi jednoduchá kulajdu se sušenými liškami.
Celkový čas 30 minut
Chod houbová polévka, kulajda, oběd, večeře
Kuchyně česká
Porce 3

Ingredience
  

  • 20 g sušených lišek (zakoupíte na www.sumavskahoubicka.cz)
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 100 ml vody z lišek
  • 100 ml 33% smetany
  • 6 malých brambor
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 větší šalotka
  • koření dle chuti bobkový list, nové koření, sůl, pepř, drcený kmín
  • bylinky kopr lze použít čerstvý, sušený či mražený

Instrukce
 

  • Sušené lišky je třeba oživit předem. Nasypte je do misky a zalijte vodou, alespoň 1-2 hodiny předem. Čím teplejší voda bude, tím rychleji lišky oživíte. Vodu nevylévejte, přidejte ji k vývaru.
  • Do hrnce si dejte rozpustit lžíci másla a na něm orestujte na jemno nakrájenou šalotku.
  • Po minutě přidejte další lžíci másla a hladkou mouku a promíchejte s hladkou jíšku. Tu opékejte minutu a poté postupně za stálího míchání zalijte vývarem s vodou z lišek.
  • Přidejte brambory, oživené lišky, koření a vařte do téměř změknutí brambor.
  • Mezitím si připravte vejce. Do malé mističky dejte fresh folii a tu vymažte slunečnicových olejem. Vyklepněte do fólie vejce, to osolte a zabalte do tvaru měšce. Vejce dejte do vroucí vody, konec folie zajistěte pokličkou a vařte 2,5 minuty, poté vejce z vody vyndejte.
  • 2 minuty před dovařením brambor vyndejte z polévky nové koření a bobkový list, přidejte kopr, smetanu a nechte 2 minuty provařit. Na závěr dochuťte octem dle svých chutí.
  • Polévku ozdobte čerstvým koprem a vejcem.
  • Podávejte s čerstvým chlebem.

Video

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Klíčová slova liška obecná, liška obecná recept, liška recept