Go Back
pařezník pozdní recept

Houbový guláš s pařezníkem pozdním

Lahodný houbový guláš s pařezníkem pozdním a sušenými hřiby.
Celkový čas 30 minut
Chod hlavní chod
Kuchyně česká
Porce 2

Ingredience
  

  • 6 menších kloboučků pařezníku pozdního
  • 1 hrst sušených hřibů (lze koupit na www.sumavskahoubicka.cz)
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 150 ml vody z namáčení hub
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 0,5 lžíce mletého kmínu
  • 2-3 lžíce másla
  • 0,5 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • dle chuti sůl, pepř, nové koření, bobkový list

Instrukce
 

  • Pařezník očistěte a odkrojte krátké tuhé nohy. Houby namočte do horké vody na alespoň 1 hodinu. Cibuli nakrájejte najemno, česnek utřete najemno. Pařezník nakrájejte na menší kousky.
  • Do hrnce dejte lžící másla a olej a cibuli na rozpuštěném tuku opečte do zlatava.
  • Přidejte zbytek másla a mouku. Promíchejte v jíšku a nechte ji minutu a půl opékat.
  • Přidejte koření a nechte jej chvíli rozvonět.
  • Za stálého míchání přilijte vývar a přidejte namočené houby spolu s vodou, ve které se namáčely.
  • Vařte 15 minut. Před koncem vaření přidejte v dlaních promnutou sušenou majoránku a česnek.
  • Houbový guláš podávejte s knedlíkem nebo pečivem.

Video

Poznámka:

Jak vařit z hub jednoduše a rychle? Jak se zorientovat v celoročním houbaření? Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vařit 107 skvělých receptů z 36 druhů celoročně rostoucích hub. Díky knize se naučíte sbírat houby od jara až do zimy. 
Houbová kuchařka k zakoupení na www.sumavskahoubicka.cz
Klíčová slova pařezník pozdní, pařezník pozdní recept