Houbový guláš s pařezníkem pozdním
Lahodný houbový guláš s pařezníkem pozdním a sušenými hřiby.
Chod hlavní chod
Kuchyně česká
- 6 menších kloboučků pařezníku pozdního
- 1 hrst sušených hřibů (lze koupit na www.sumavskahoubicka.cz)
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 ml hovězího vývaru
- 150 ml vody z namáčení hub
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 0,5 lžíce mletého kmínu
- 2-3 lžíce másla
- 0,5 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce sušené majoránky
- dle chuti sůl, pepř, nové koření, bobkový list
Pařezník očistěte a odkrojte krátké tuhé nohy. Houby namočte do horké vody na alespoň 1 hodinu. Cibuli nakrájejte najemno, česnek utřete najemno. Pařezník nakrájejte na menší kousky.
Do hrnce dejte lžící másla a olej a cibuli na rozpuštěném tuku opečte do zlatava.
Přidejte zbytek másla a mouku. Promíchejte v jíšku a nechte ji minutu a půl opékat.
Přidejte koření a nechte jej chvíli rozvonět.
Za stálého míchání přilijte vývar a přidejte namočené houby spolu s vodou, ve které se namáčely.
Vařte 15 minut. Před koncem vaření přidejte v dlaních promnutou sušenou majoránku a česnek.
Houbový guláš podávejte s knedlíkem nebo pečivem.
Jak vařit z hub jednoduše a rychle? Jak se zorientovat v celoročním houbaření? Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vařit 107 skvělých receptů z 36 druhů celoročně rostoucích hub. Díky knize se naučíte sbírat houby od jara až do zimy.
Houbová kuchařka k zakoupení na www.sumavskahoubicka.cz
Klíčová slova pařezník pozdní, pařezník pozdní recept