Krémová žampionová polévka je ideální volbou pro milovníky jemných a aromatických pokrmů. Tato polévka spojuje všechny přednosti žampionů do jednoho lahodného receptu, který si oblíbí celá rodina.
Ať už hledáte zdravé recepty se žampiony, nebo si chcete připravit něco hřejivého a sytého, tato polévka je skvělým řešením. K její přípravě navíc stačí jen několik základních surovin a pár minut vašeho času.
Jak udělat žampionovou polévku?
Základem žampionové polévky jsou čerstvé žampiony, které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni. Pokud přidáte brambory, získáte plnější texturu a polévka vás lépe zasytí. Žampionová polévka s bramborem nebo její krémová verze se smetanou jsou oblíbenými variacemi, které můžete snadno přizpůsobit své chuti. Stačí žampiony podusit, přidat vývar, smetanu a polévku rozmixovat – výsledek je jemný, hladký a dokonale lahodný.
Vyzkoušejte také! Krémové žampiony na smetaně vás ohromí!
Pokud si lámete hlavu s otázkou „Jak se dělá žampionový krém?“, nemusíte se bát složité přípravy. Tento top recept ze žampionů zvládne i začátečník v kuchyni. Stačí trocha másla, cibule, čerstvých žampionů a smetany a za chvíli máte na stole polévku, která okouzlí svou krémovou konzistencí a bohatou chutí. Pro zvýraznění přirozené chuti žampionů můžete přidat špetku muškátového oříšku nebo čerstvou petržel.
Věděli jste, že: Žampiony rostou v lese, na loukách i na zahradě? Pozor si však dávejte na jedovatý žampion zápašný!
Žampionová polévka – Recept, který si zamilujete
Ať už ji podáváte jako předkrm, nebo jako samostatný lehký pokrm, žampionová polévka se smetanou je zaručeným favoritem mezi polévkami. Díky své jednoduchosti a rychlé přípravě se hodí nejen na každodenní stůl, ale i jako součást slavnostního menu.
Žampionová polévka s bramborem
Ingredience
- 1 vanička žampionů
- 700 ml hovězího vývaru
- 80 ml 33% smetany
- 2 velké brambory (já už měla vařené)
- velká červená cibule
- 2 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- koření sůl, pepř
- bylinky rozmarýn, tymián
Instrukce
- Žampiony si očistěte a nakrájejte na plátky. 3/4 cibule nakrájejte na drobno a 1/4 na plátky.
- V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla a přidejte na jemno nakrájenou cibuli a žampiony (pár plátků žampionů si nechte stranou na ozdobu polévky.
- Po 5 minutách, kdy jsou žampiony pěkně opečené, přidejte česnek a vařené brambory. Přidejte bylinky, koření dle chuti a vařte dalších 5 minut. (Pokud dáváte brambory syrové, vařte do jejich změknutí).
- Mezitím si na pánvi na másle opečte zbývající plátky žampionů a na plátky nakrájenou cibuli. Obojí pečte do zlatava.
- Do žampionové polévky nalijte smetanu, vyndejte snítky bylinek a polévku umixujte do hladka. Nechte ještě chvíli provařit a podávejte.
- Žampionovou polévku nalijte do talíře, ozdobte opečenými plátky žampionů s cibulí, zakápněte olivovým olejem a ozdobte tymiánem. Podávejte ideálně s rozpečeným křupavým pečivem.