Zapečené plněné bedly recept jsou skvělou volbou pro všechny milovníky hub, kteří chtějí vyzkoušet něco netradičního. Tento recept kombinuje šťavnaté klobouky bedel s nádivkou plnou chutí, které se krásně propojí při zapečení v troubě. Plněné bedly nádivkou jsou snadným a přitom efektním jídlem, které oslní na každém stole. Ať už použijete mleté maso nebo vegetariánskou náplň, výsledek bude vždy lahodný.
Jak zpracovat bedly
Pokud se ptáte, jak zpracovat bedly, můžete začít tím, že je očistíte a odstraníte nožičky. Nožky jsou tvrdší, ale skvěle se hodí třeba na hranolky z bedly, které se připravují podobně jako klasické hranolky – osmažené v oleji nebo másle. Klobouky se zase hodí do různých receptů, jako je třeba guláš z bedel nebo omáčka z bedel, které jsou rychlé a plné houbové chuti.
Bedly můžete připravit na mnoho způsobů – kromě plněných variant vyzkoušejte například dušené bedly nebo bedly na kmíně, které mají jemnou vůni a chuť díky jednoduchému koření. Plněné bedly mletým masem jsou klasickou volbou, ale náplně můžete libovolně obměňovat podle vlastní fantazie. Pokud najdete velkou úrodu bedel najednou, lze je i usušit. Z nich pak můžete uvařit oblíbené recepty z bedel, tedy třeba chutnou houbovou omáčku nebo polévku.
Bedly jsou skvělé i zapečené v troubě. Bedly v troubě získají krásně zlatavou barvu a díky své měkké struktuře se skvěle kombinují s dalšími přísadami. Ať už je zapečete plněné, uděláte z nich bedly na kmíně nebo omáčku z bedel, vždy budou lahodnou pochoutkou pro všechny houbové nadšence.
Věděli jste, že se můžete stát zkušeným a úspěšným houbařem? Začněte sledovat YouTube kanál Šumavská houbička, kde vás certifikovaná houbařka naučí, jak poznat jedlé, nejedlé, jedovaté i léčivé houby.
TIP! Sledujte mé video recepty a uvařte si nejen plněné bedly recept!
Všechny recepty z bedel, ale i dalších hub najdete v houbové kuchařce
Bestsellerová houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vařit 107 jednoduchých receptů z 36 druhů hub a také vám ukáže, jak plnit košík čerstvými hubami od jara až do zimy. Unikátní knihu koupíte pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Zapečené plněné bedly s nádivkou
Ingredience
- 6 zavitých hlaviček bedly vysoké
- 5-6 tenkých plátků slaniny
- 2 plátky másla
- 100 ml mléka
- 1 stroužek česneku
- koření dle chuti sůl, pepř
Instrukce
- Do pánve dejte plátek másla a nadobno nakrájenou civuli a slaninu. Opečte do zlatova.
- Mezitím si v misce smíchejte na kostičky nakrájený rohlík, mléko, celé vejce, sůl, pepř, nadrobno nasekanou pažitku a majoránku. Přidejte orestovanou slaninu a cibuli i s výpekem.
- Vše dobře promíchejte a naplňte směs do hlaviček bedel.
- Plněné bedly naskládejte do pekáčku. Uprostřed pekáčku nechte místo a dejte tam plátek másla a zbytek nádivky, která se nevešla do bedel.
- Dejte péct na 185 stupňů Celsia asi 35 minut.
- Pečené plněné bedly servírujte s bramborovou kaší a tatarkou.